Прочутият драматург Нийл Саймън, смятан за майстора на бродуейската комедия, почина в неделя на 91 години от усложнения от пневмония в манхатънска болница, съобщи Бил Еванс, който е дългогодишен приятел на драматурга.

Легендата на американския театър има повече номинации за "Оскар" и "Тони" от всеки друг автор, отчита АФП.

Саймън бе най-продуктивният и най-успешният автор на пиеси в САЩ през втората половина на ХХ век. Той е печелил три театрални награди "Тони" за свои пиеси, има още една за специални постижения в театъра. Носител и наградата "Пулицър" и на наградата "Марк Твен" за хумор.

Смята се, че Саймън формира американския хумор през 60-те и 70-те години на миналия век, подобно на филмовия режисьор Уди Алън, с акцент върху живота в големите градове и семейните конфликти.

Жена му, дъщеря му и внукът му са били до последно край него. Бил Еванс, негов верен приятел, е представлявал Саймън тридесетилетия от 1976 до 2006 г.

Хитовите пиеси на Нийл Саймън са безчет. Сред тях са "Странната двойка", "Спомени за Брайтън бийч", "Билокси блус", "Жените на Джейк", "Добрият доктор", "Глупаците", "Слънчево с гръмотевици", "Луд съм по теб", "Влюбен за последно", "Боси в парка", "Любов номер две".

Много от пиесите му се филмирани - като за "Момиче за сбогом" Ричард Драйфус печели "Оскар" за най-добър актьор.

Според Еванс Саймън е пишел всеки ден. "Отиваше в кабинета си и пишеше", казва той. "Беше писател и творец, който не можеше да спре да търси, да изследва самия себе си и да открива нови неща", добавя Еванс.