Работата на Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел бе възстановена онлайн в 15:53 ч. днес

Още от сутринта услугите бяха възстановени на място в Агенцията по вписванията и нейните регионални структури. 

Това се случи след 18-дневен срив, в който Търговският регистър не функционарише нито онлайн, нито на място в Агенцията.

Още преди шест дни премиерът Бойко Борисов обяви кризата с Търговския регистър за преодоляна.

До края на седмицата може да имаме напълно работещ Търговски регистър“, каза Борисов по време на извънредното заседание на Народното събрание миналия вторник.

Краят на седмицата дойде и България все още нямаше работещ Търговски регистър. До 15:53 часа днес.

Първо бе възстановена услугата за проверка на актуално състояние на фирмите и юридическите лица с нестопанска цел, което функционира онлайн от 15 август. След това бе възобновено и подаването на данни от Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел към средата за междурегистров обмен (RegiX).

Причините бяха известни още в първите 24 часа след срива. На 9 август последователно дефектират 3 диска, а на следващия ден и още един“ - така Борисов обясни аварията.

На 17 август директорката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде оставка, а няколко дни по-късно министърът на правосъдието назначи нов директор – Габриела Козарева. И двете са квота на „Атака“.