Прокуратурата привлече като обвиняем Григор Григоров - шофьора на автобуса, който катастрофира в близост до Своге. Това съобщиха от държавното обвинение. В тежкия инцидент загинаха 16 души.

Ето съобщението на прокуратурата:

"Окръжна прокуратура София привлече Григор Григоров като обвиняем в извършване на престъпление по чл. 343 ал. 4 вр. ал. 3 б. „Б“ пр. 2  вр. ал. 1 б. „В“  вр. чл. 342 ал. 1 пр. 3 от Наказателния кодекс. Той е обвинен в това, че на 25.08.2018 г. в гр. Своге, София област, на път 2 -16, при управление на автобус МАН, с посока на движение Своге – София, е нарушил правилата за движение по пътищата – чл. 21 ал. 2 от Закона за движение по пътищата: „При избиране на скоростта на движение на водача на пътно превозно средство е забранено да превишава 40 км/ч, сигнализиран с пътен знак В 26“ и по непредпразливост е причинил телесна повреда на повече от едно лице и смъртта на повече от едно лице – 17 лица и случаят е особено тежък (по непотвърдена информация освен обявените първоначално 16, има починала още една жена, която не е била разпозната, б.р.).

Повдигането и предявяването на обвинението е извършено вчера, 26.08.2018 г., късно следобяд. С постановление на наблюдаващия прокурор обвиняемият е задържан за срок до 72 часа за осигуряване на явяването му пред съда за определяне на постоянна мярка за неотклонение. Към настоящия момент задържането се изпълнява в условията на болнично заведение, където Григоров е на лечение.

С постановление на главния прокурор разследването по делото е възложено на Националната следствена служба, където то се осъществява от екип от следователи. В рамките на днешния ден предстоят допълнителни огледи. В същото време следователи осъществяват изземване на относими към разследването документи от МРРБ, Агенция „Пътна инфраструктура“, Агенция „Автомобилна администрация“ и търговското дружество – изпълнител на ремонта на пътния участък"

В същото време се работи и по паралелната линия, за която вчера съобщиха от прокуратурата, а именно ремонта на пътя. Иззети са документи от Агенция "Пътна инфраструктура" и Автомобилна администрация, свързани с поддръжката на този пътен участък.