Най-доброто от столичната арт сцена ще покаже фестивалът „Аполония 2018“ от 31 август до 8 септември. Много от събитията, триумфирали с награди и под овациите на публиката през годината (а някои и в края на миналата), сега ще бъдат показани и в Созопол. Премиерите обаче са малко. Прочут в миналото като предпочитано място за първи показ на спектакли от театъра, на интересни музикални колаборации на премиери на големите ни съвременни автори, сега ще бъдат играни просто някои от най-търсените спектакли от столичната сцена, прожекции ще имат филмите, които вече са гледани в столицата и страната. Непознати за публиката ще бъдат само някои музикални формации от класиката. 

Дни преди началото на „Аполония“, в онлайн платформата, която продава билети за събитията от фестивала, билети няма само за „Чамкория“. Това също не е новина – осем месеца след премиерата за моноспектакъла на Захари Бахаров по романа на Милен Русков билети все още се намират трудно. За останалите заглавия от столичната сцена билети има: „Лисичета“, „Виновният“ и „Цветът на дълбоките води“ (Народен театър), „Пияните“ и „Зимата на нашето недоволство“ („Зад канала“), „Петел“ (Младежки театър) и студентския спектакъл от Учебния театър на НАТФИЗ Papas in Motion със студентите на проф. Атанас Атанасов. Филмовите заглавия от игралното кино също са познати – „Възвишение“, „Посоки“, „Вездесъщият“, „8’19″“, „А̀га“, „Малко късмет за по-късно“, както и документалният филм на Боян Папазов „Това име го забравете“ за легендарната режисьорка Юлия Огнянова.

Новите заглавия са сред литературните събития. В Созопол ще бъде представена новата книга на поета Иван Теофилов „Гласът на тишината“, на Здравка Евтимова „Зелените очи на вятъра“, на Рашко Младенов „До последен дух“… На „Аполония“ ще бъде премиерата на дебютния роман на Мария Касимова „Балканска рапсодия“, ще бъде четена и новата пиеса на Оля Стоянова „Страх за опитомяване“ с участието на актьорите Емануела Шкодрева, Павел Иванов, Стоян Младенов и Малин Кръстев.

Въпросът е коя е публиката, към която са адресирани тези събития – защото ако е към ваканцуващите зрители, ваканцията свърши; ако е към местните жители, те нямат достатъчна численост да напълнят местата в залите; ако е към столичните, повечето от онези, които се интересуват от тях, вече са ги гледали.

Пълна програма на „Аполония 2018“

"Площад Славейков"