Използваният материал в асфалта на пътя до Своге е недопустим. Това каза регионалният министър Николай Нанков на пресконференция в централата на ГЕРБ. Той цитира данни, получени от разследващите органи.

Нанков поясни, че "в документалните книжа, предавани към АПИ, материалът е с характеристики, които отговарят на изискуемите". И каза още, че тепърва ще се изяснява кой точно носи отговорност. Нанков обаче призна, че има наличие на документи с невярно съдържание. Според него става дума за "евентуално фалшифициране". Министърът поясни, че има експертиза и съществуват протоколи, документи, които "биха били с невярно съдържание и асфалтът не отговаря на нормативните изисквания". Според договора изпълнителят не е имал задължение да изпита материала в държавна лаборатория и тестовете са извършени в частна лаборатория в Стара Загора.

 "Не е редно от БСП да избързват с някои изводи, за да не берат срам впоследствие. Да бяха изчакали ден-два".

Така Нанков коментира изявлението на БСП малко по-рано днес. Тогава лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че виновни за катастрофата край Своге са правителството и лично Бойко Борисов.

"Тези хора, които въведоха модела "батко и братко", тяхното усещане е, че 80% са дебили и хората забравят".

Това коментира депутатът Александър Ненков. По времето на правителството на Сергей Станишев шеф на АПИ бе Веселин Георгиев, а фирмата на неговия брат Емил Георгиев спечели поръчка, свързана със строителството на магистрала "Тракия".

"Бойко Борисов единственото, за което е виновен, е, че България преди 10 гоини беше едно блато. От София до Бургас колко време се пътуваше? Тези хора не са сложили тухла върху тухла. Може примерите да ги изреждаме. Евтино се опитват да изведат политически дивидент", каза още Александър Ненков. 

И заяви, че ако има виновни за състоянието на пътя то те ще си понесат отговорността, независимо кои са.

"Пресконференциите на БСП се превърнаха в нещо средно между жълт вестник и другарски съд. Ние на другарски съд в БСП нямаме намерение да се явяваме"

Това заяви Тома Биков, наричайки соцпартията "БСП-Техноимпекс". И допълни:

"Говорим за поемане на политическа отговорност. Сметнете през последната година и нещо колко души, които сгрешиха - кой повече, кой по-малко - си тръгнаха от политиката. Не само от позициите, които заемат. Колко души от опозицята БСП си тръгнаха от политиката. Дори г-н Бенчев не могат да го накарат да си подаде оставката като общински съветник. Не се знае кой какви ангажименти е поемал".

Биков коментира и инцидента, при който бащата на президента Румен Радев блъсна човек. Той призна, че на всеки може да се случи, но е факт, че за виновен е обявен само блъснатия човек, при положение, че вината е и на двамата.

"Представете си ако ставаше дума за който и да било активист на ГЕРБ. Представете си колко пресконференции на БСП щеше да има по този казус. Когато си морален стожер първо трябва да си морален към себе си", каза още Биков.

И изтъкна, че оставка на правителството се иска всяка седмица.