Издирваният с европейска заповед за арест банкер Цветан Василев е локализиран в Сърбия, гласи разследване на в. "24 часа". Вестникът, на който Делян Пеевски отскоро се доверява за интервюта, разкрива, че мажоритарният собственик на КТБ е бил забелязан в държава извън Европейския съюз и според източници от Интерпол става въпрос за съседна или близка на България страна. В нея не важи европейската заповед за арест и именно заради това нашите власти са поискали съдействие по линия на Интерпол (независимо какво се писа по медиите, прокуратурата официално съобщи само, че "са предприети съответни действия" пред Интерпол за издирването му. Проверка на Клуб Z тази сутрин показа, че Василев до момента не е качен на официалната страница на издирваните от международната полицейска организация, б.р.)

Съседни, но не членки на ЕС са Сърбия, Турция и Македония. Близки, но не съседни, са ни Черна гора, Албания и Босна, разсъждава още вестникът, след като в заглавие пише, че е в Сърбия.

"Василев сигурно е в Белград. Там има приятели и бизнеспартньори", каза вчера запознат с делата му. В сръбския град Парачин, който е на 160 км от Белград, бизнесменът има стъкларски завод. Той е модернизиран и е най-големият на Балканите. Открит е през февруари в присъствието на самия Василев. В Босна банкерът има тютюнева фабрика, пише още "24 часа".

Василев е разследван задочно за подбудителство към присвояване на 206 млн. лв. от КТБ. Според прокуратурата той трябва да отговаря за това, че е склонил изпълнителния директор на банката Орлин Русев и главния касиер Маргарита Петрова да се разпоредят с милионите. Вчера техните обвинения бяха прецизирани. 

Българските власти били готови с искане за екстрадиция на Василев, за да може да реагира светкавично и да го изпрати, ако информацията се потвърди и банкерът бъде задържан, разкрива още "24 часа". С повечето близки до България държави, които не са членки на ЕС, има договори за взаимопомощ, а със Сърбия имаме традиционно добро взаимодействие по полицейска линия.

Изискванията обаче са до 3 дни да бъде пратено не само искане за екстрадиция, но и папка с документи за обвиненията и доказателствата за тях. След това тамошен съд ще разгледа документите и и ще позволи или не екстрадиция.

Смята се, че Василев е напуснал Виена и е потърсил убежище още през юли, преди да бъде обвинен задочно по делото за КТБ, разкрива вестникът.