Вече петима тенисисти напуснаха Откритото първенство на САЩ заради получени топлинни удари на корта, потвърди американската тенис асоциация (USTA). Освен със съперниците си, състезателите на US Open водят битка и с високите температури в Ню Йорк.

На някои мачове термометрите отчетоха 38 градуса по Целзий. За тежките условия помага и характерната за Голямата ябълка висока влажност на въздуха.

Жегата отказа квалификанта Стефано Травиля (Италия), Рикардас Беранкис (Литва), Леонардо Майер (Аржентина), Михаил Южни (Русия) и Филип Краинович (Сърбия). Най-голяма е загубата за Южни, за когото US Open беше последният турнир от Големия шлем, тъй като 36-годишният бивш №8 в света се отказва от спорта в края на сезона.

Южни губеше с 1:2 сета от Маркос Багдатис (Кипър), но просто не можеше да продължи.

"Организаторите имат голям късмет, че досега има само отказвания, а не нещо по-лошо, заяви французинът Жулиен Бенето. - При тези температури мачовете, които по програма са насрочени следобед просто не трябва да се играят. Никой не печели от това. Мъчението е както за нас, също за съдиите и зрителите."

Новак Джокович преодоля криза в откриващия си мач срещу унгареца Мартон Фучович. Той призна, че е "страдал" заради жегата и добави, че е тъжно да се гледа как тенисистите се мъчат с атмосферните условия.

USTA обяви, че по нейно предложение е въведена 10-минутна почивка след третия сет при мъжете (между втория и третия при дамите) - стига и двамата състезатели да поискат пауза. Някои го правят.

Такава имаше още на мача Джокович - Фучович. Двамата се прибраха в съблекалята и както Новак призна, са се възползвали от ледената камера за възстановяване, седейки един до друг. Почивката може да продължи и повече от 10 мин.

Ноле и Фучович се оплакаха от постоянни мускулни крампи по време на срещата, завършила с успех на сърбина 6:3, 3:6, 6:4, 6:0. 

Леонардо Майер предложи да отпаднат 5-сетовите мачове. Той ги определи като "нещо остаряло, част от миналото".

"Някой трябва да умре на корта ли?", риторично запита отказалият се Майер.

От жегата се оплака и Ник Кириос, спечелил трудно в четири сета срещу Раду Аблот.