Президентът на Русия Владимир Путин, шефът на "Сбербанк" Герман Греф и Алексей Милер - главата на "Газпром", са на челните места в рейтинга на влиятелните хора във федерацията, публикуван днес от руското издание на "Форбс", предаде ТАСС.
Новата класация включва 100-те най-влиятелни висши държавни служители, бизнесмени, топмениджъри и силови шефове, уточнява изданието.

В първата петорка влиятелни жители на Русия влизат още ръководителят на държавната петролна компания "Роснефт" Игор Сечин и руският премиер Дмитрий Медведев.

На седмо място е управителката на централната банка Елвира Набиулина, на 13-о - кметът на Москва Сергей Собянин. На последна позиция в рейтинга е лидерът на Либерално-демократическата партия Владимир Жириновски.

Експертите на "Форбс" са оценявали включените в класацията по-специално по брой на подчинените, по размер на печалбите, активите, управлявания бюджет или личното богатство, по "възможност пряко да повлияват живота на хората", "да влияят върху няколко отрасъла" и "по степен на близост до президента Владимир Путин или до партията на властта" - "Единна Русия".
Бизнесмените и ръководителите на фирми са получавали допълнителни точки, ако например ги канят на годишните срещи с държавния глава, а държавните служители - ако членуват в "Единна Русия". 
Според изданието Владимир Путин е оглавил класацията автоматично, защото е "заел второ място в глобалния рейтинг на най-влиятелните хора в света според американския "Форбс".

Ето и първите 15:

1. Владимир Путин
2. Герман Греф
3. Алексей Милер  
4. Игор Сечин   
5. Дмитрий Медведев 
6. Владимир Богданов - главен директор на "Сургутнефтегаз" 
7. Элвира Набиулина  
8. Александр Бортников - шеф на ФСБ, приемничката на КГБ 
9. Олег Белозеров - генерален директор на РЖД 
10. Вагит Алексперов - президент на "Лукойл" 
11. Михаил Фридман - съсобственик на LetterOne Holdings и "Альфа-Групп"
12. Андрей Костин - председател на ВТБ
13. Сергей Собянин  
14. Владимир Потанин - президент на холдинга "Интеррос"
15. Алексей Мордашев - председател на съвета ва директорите на "Северстал"

Пълният списък може да видите тук.