Ердоган се готви да строи нов дворец. Този път в провинция Битлис, Източен Анадол. Новината за изграждането на новата президентска резиденция бе съобщена от самия Ердоган. Това ще бъде четвъртият му дворец след тези в Анкара, Истанбул и бъдещата му лятна резиденция на Средиземно море.

Новият му дворец ще се издига в Ахлат, на брега на езерото Ван, съобщава "Хюриет". Той ще бъде построен на площ от 1071 квадратни метра. 1071 има символично значение. Числото очевидно е избрано, за да напомня за битката при Манцикерт през 1071 г., когато селджукските турци побеждават византийската армия. След тази победа започва тяхното завладяване на Анадола и началото на упадъка на Византия. В Ахлат Алп Арслан, предводителят на селджукските турци, е бил разпънал шатрите си.

Опозицията реагира гневно на новината, като обвини Ердоган, че харчи излишни средства във време, в което икономиката на страната не е в разцвета си, турската лира се срива, а обикновените хора трябва все повече да затягат коланите си. Според Ердоган обаче новата му резиденция ще е поредно потвърждение на успеха и величието на Турция.

Новият проект на турския президент обаче е скромен в сравнение с мегаломанския президентски дворец, открит в Анкара през 2014 г. Той се превърна преди четири години в ябълката на раздора в Труция, защото погълна огромни средства. Палатът Ак Сарай, или Белия дворец, в който има повече от 1000 стаи, се оказа доста по-скъп от първоначално предвидените 350 млн. долара, като строителството му стигна над 615 млн. долара. Повишението се дължеше на строежа на допълнителна жилищна част с близо 250 стаи за семейството на президента Ердоган, както и на засаждането на хиляди вносни италиански дръвчета, всяко едно от тях струвало между 3750 и 10 000 долара.

Тогава много критици на турския президент коментираха, че си строи дворец като за султан.