Среден 3,15 по шестобалната система е оценката на българите за пътищата у нас. Това сочат данни от изследване на "Галъп интернешънъл", направено в началото на август преди трагедията край Своге. 

Около една трета от запитаните поставят двойка, а под 1% са онези, които поставят шестица. Обобщената оценка е 3.15.

38% от гражданите смятат, че пътищата у нас през последните няколко години стават по-лоши, 30% не намират промяна. 27на сто са на мнение, че пътищата стават по-добри, а 5% не могат да преценят.

Онези, които виждат негативна промяна по отношение на пътищата у нас през последните години, са повече. Ако към тях добавим и хората, които не виждат промяна, се получава сериозен дял на българи, които не намират развитие през последните години. Всичко това свидетелства за тревожна структура на масовото съзнание. Дори и да отчетем традиционния негативизъм по инерция, който се проявява в такива изследвания, картината остава достатъчно обезпокоителна и тя вероятно ще стане още по-обезпокоителна след последния инцидент, коментират от "Галъп".

Привържениците на настоящото управление са по-благосклонни към качеството на пътищата, докато сред симпатизантите на опозицията и онези, които не се интересуват от политика, мненията са по-критични.

Различните места в страната имат и различаващо се качество на пътната мрежа. Хората с по-ниски доходи и образование, в по-малки населени места и на по-висока възраст са и по-критични - не само по темата с пътищата, но и въобще към политиките на институциите. Единствено в столицата еднакви дялове хора виждат позитивно и негативното развитие. На останалите места позитивните оценки са чувствително по-малко от негативните.