Протестите на жителите на Своге, започнали след катастрофата, отнела 17 живота, няма да спрат, хората настояват да бъде реновиран целият път Своге-София, не само отсечката, на която стана инцидентът.

Заместник-кметът на Своге инж. Георги Петков заяви пред агенция Фокус, че хората настояват ремонтите да започнат от трасето край Искърското дефиле, където на 25 август се преобърна автобус и загинаха хора, а още 21 пострадаха, защото е едно от най-опасните.

"Снощи отново имаше организирано мирно шествие, на което присъстваха повече от 100 човека“, каза още той. Според него хората няма да се откажат от исканията си, защото по този път всекидневно пътуват техните деца и близки. "По пътя Своге-София, път II-16 има доста опасни участъци, които спешно трябва да се ремонтират", посочи инж. Георги Петков.

Заради тежката катастрофа премиерът Бойко Борисов поиска - и получи, оставките на трима министри от правителството - на вътрешните работи Валентин Радев, на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и на транспорта - Ивайло Московски.

Засега единственият обвиняем за катастрофата е шофьорът на автобуса - 59-годишния Григор Григоров. На протест в защита на Григоров излизат съгражданите му от Божурище, които ще настояват за справедлив процес и обективно разследване на инцидента.

От няколко дни в Божурище се събира подписка в подкрепа на шофьора, а още над 1000 подписа са събрани в онлайн петиция с искания за справедливо разследване на трагедията край Своге.

Кой е поставял мантинелата

Търси се и кой носи отговорност за мантинелата на пътя, "като вафлена коричка", както я определиха от Института по пътна безопасност. "Мантинелата не е била поставяна от Агенция "Пътна инфраструктура", каза председателят й Светослав Глосов вчера, след като даде показания в Националната следствена служба. Той припомни, че в отговорностите на АПИ влиза участък "от бордюр до бордюр", а в конкретния случай има и друг критерий - участъкът е в урбанизирана територия (на 2 км от Своге).

В такива случаи общината поставя мантинелите, макар един от заместник-кметовете Валентин Михайлов да заяви, че в община Своге няма информация за мантинелата. "Цялата документация от общината е предадена на разследващите. Може лесно да се установи кой е поставил съоръжението, но това не е направено от общината", заяви той.

"Мантинелата не е била поставяна от АПИ", коментира председателят й Светослав Глосов вчера пред журналисти, след като даде показания в Националната следствена служба. Той акцентира, че в отговорностите на АПИ влиза участък "от бордюр до бордюр", а в конкретният случай има и друг критерий – участъкът е в урбанизирана територия.