Бившият постоянен представител на САЩ в ООН Саманта Пауър заяви, че наскоро починалият Джон Маккейн, който приживе сам детайлно е планирал погребението си, е отправил прощално послание на церемонията си към президента на Русия Владимир Путин, пишат американските вестници.

 

 

По думите ѝ Маккейн „неслучайно“ е поканил президента на Украйна Петро Порошенко и го е поставил редом до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Това беше прощално послание към президента на Русия Владимир Путин и президента на САЩ Доналд Тръмп: Америка стои редом до своите приятели и съюзници“, написа Пауър в туитър. 

Това е знак, че Украйна час по-скоро трябва да бъде приета в НАТО, добавя Пауър.

На 24 август по време на военен парад по случай Деня на независимостта на Украйна Порошенко заяви, че до 4 септември ще бъде регистриран проектозакон за укрепване курса на страната за присъединяване към ЕС и НАТО. От своя страна съветникът по национална сигурност на САЩ Джон Болтън, който в онзи момент се намираше в Киев, отбеляза, че перспективите на Украйна за влизане в Алианса зависят от изпълнението на политическите и военните условия от страна на държавата.

Хиляди съпроводиха сенатор Маккейн в последния му път.

Тленните останки на сенатора републиканец Джон Маккейн бяха погребани с военни почести на частна церемония в присъствието на семейството и на приятели във Военноморската академия в Анаполис, в щата Мериленд.
Джон Маккейн почина на 81 години в дома си в щата Аризона след едногодишна борба с тумор в мозъка. Той бе пожелал да бъде погребан в гробището на Военноморската академия близо до Вашингтон, където като пилот от ВМС е получил офицерско звание през 1958 г.
Неколкостотин души, някои с американски знамена, присъстваха на преминаването на траурното шествие с ковчега на Маккейн от Вашингтон до Анаполис, столицата на Мериленд.

С погребението приключиха едноседмичните церемонии в почит на героя на Америка, пленник във Виетнамската война и един от най-изявените критици на президента Доналд Тръмп в Републиканската партия.
На траурната церемония във Вашингтон в събота похвални слова за покойния сенатор произнесоха бившите президенти, републиканецът Джордж Буш-син и Барак Обама. Преди смъртта си Маккейн бе пожелал сегашният президент републиканец Доналд Тръмп да не бъде поканен на погребението му.