Премиерът Бойко Борисов се прибра от посещението си в Черна гора и малко преди 18 часа членовете на коалиционния съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти" започнаха да се събират за разговорите - за министерски оставки, отношенията в управляващата коалиция и евентуално - нови титуляри в министерските кресла. 

Конкретният повод - оставките на трима министри - това са регионалният Николай Нанков, транспортният Ивайло Московски и вътрешният Валентин Радев - поискани от Бойко Борисов и подадени в петък - с официален повод трагедията в Своге.

Актът обаче повлече последици - вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов обяви след тридневна сбирка на партията му НФСБ, че Борисов управлява еднолично, несъгласувайки кадровата си политика с партньорите и заплаши, че ако не се промени стила на диалог - може да напусне властта. Но днес на обед не я напусна.

Другият вицепремиер-патриот Красимир Каракачанов сподели част от позициите на партньора си, но не и начина, по който са представени. И призова за "възстановяване на диалога без предварителни условия". На другия полюс е лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който каза, че "и без НФСБ продължаваме напред" и заподозря НФСБ, че се пазарят за постове. 

 
Както сам обеща по-рано - заради напрежението в коалиционния формат от последните дни - Каракачанов се яви символично със синя каска на сбирката тази вечер. И позира за снимка, с която илюстрира, че е спазил заявката от през деня. ("Сините каски" биват наричани разговорно международните сили на ООН за поддържане на мира - б.р.)
 
Това обаче засега не потушава напрежението Сидеров - Симеонов. Преди срещата при Бойко Борисов първият обяви, цитиран от "Фокус": 
 
"Оставката на Валери Симеонов е решение, което ще облекчи ситуацията, ще призова премиера Борисов и Цветан Цветанов да си кажат мнението. Цялата държава се занимава днес с настроенията и изнудванията на един човек. Той вече според мен прекрачва границата на допустимото и би трябвало да се произнесат и Борисов и Цветанов. Ще ги призова като вляза вътре как се отнасят към обвинението, че премиерът е диктатор".
Тази сутрин Сидеров по същия въпрос - за евентуална смяна на Симеонов, обяви, че "не е разрушител".
 
Според представители на управляващото мнозинство днес едва ли съветът ще излезе със списък на имена за нови трима министри на мястото на подалите оставка. И Валери Симеонов, чиито депутати ще гласуват "против" смяната на тези министри, и Каракачанов обявиха, че не са съвсем съгласни с развоя на събитията по отношение на оставките. И в ГЕРБ има настроения за "спасяване" на поне един от министрите - и това е Николай Нанков, твърдят партийци.
 
В събота пък самият Борисов намекна, че има претенции и към работата на други министри. Но не ги назова.

В кулоарите на властта вече текат слухове. Един от тях е, че може да се стигне до искане за смяна на министри като Цецка Цачева (ГЕРБ), Румен Порожанов (ГЕРБ), Нено Димов (Обединени патриоти). Дали правителственият ремонт този път ще е мащабен - предстои да се разбере от разговорите днес и вероятно в следващите дни. Друг слух е, че е обсъждан вариант Николина Ангелкова да напусне туризма и той да отиде при НФСБ, а самата тя - да се върне в транспортното министерство, където бе по време на служебния кабинет с премиер Георги Близнашки (назначен от Росен Плевнелиев - б.р.) За мястото на Московски се върти и друго име - това на инж. Милчо Ламбрев - транспортен специалист. И за регионалното министерство (ако наистина там бъде приета оставката), и за МВР се въртят засега предимно имена на заместници на титулярите, а не на нови лица. Засега е ясно, че новите министри ще са отново от квотата на ГЕРБ, защото и трите министерства с оставки са ресори на ГЕРБ според коалиционното споразумение с "Обединените патриоти".

Очаква се след края на заседанието на коалиционния съвет да има изявления на представителите на управляващата коалиция ГЕРБ - "Обединени патриоти".