Омбудсманът на ЕС Емили О’Райли е установила 4 случая на лошо управление при назначаването на Мартин Зелмайр за генерален секретар на Еврокомисията през февруари.

Това се казва в прессъобщение на нейния кабинет.

Причина за нередностите е, че ЕК не е следвала буквата и духа на правилата при процедурата. Вместо това тя създала изкуствено впечатление за спешната необходимост за заемането на поста генерален секретар. И поради този факт не било публикувано съобщението за вакантното място.

В същото време Комисията организирала процедурата за избора на заместник генерален секретар не за заемането на поста, а по-скоро с цел Зелмайр да стане генерален секретар чрез назначение от две стъпки.

Освен това омбудсманът отбелязва, че поведението на ЕК при комуникациите, свързани със случая, е било предимно самозащита, често са избягвани отговори на въпросите. Понякога държането е било агресивно.

„Разследването ни се основаваше на проучването на хиляди страници от вътрешни документи на ЕК. То показва какви точно стъпки е предприела Комисията, за да направи така, че процесът на назначаване да изглежда нормален“, заявява Емили О’Райли.

И допълва:

„Всичко това заплашваше трудно постигнатите административни стандарти на ЕС и следователно общественото доверие. Колегиумът на комисарите носи колективна отговорност за лошото управление в този случай. Невероятно е, че нито един комисар, изглежда, не е поставил под съмнение процедурата по назначаването на генералния секретар, което в крайна сметка породи основателни масови опасения.“

Омбудсманът призовава ЕК да изработи специфична и отделна процедура за избора на генерален секретар. Целта е случаят да не се повтори. Процедурата трябва да включва съобщение за вакантното място. Тя трябва да бъде включена в дневния ред на редовната седмична среща на еврокомисарите, както и да бъдат включени външни експерти в консултативния комитет за назначаването.

В заключенията си Емили О’Райли изтъква също, че в разследването не се съдържа никаква оценка на качествата на Мартин Зелмайр. Според нейните сведения той компетентен европейски чиновник, ангажиран с ЕС.

Заключенията

Разследването на Емили О’Райли се основава на две жалби от две делегации на евродепутати – една френска и една холандска. То започна през май т.г. след резолюция на Европарламента по въпроса. Омбудсманът изпрати 7 въпроса до Европейската комисия.

Емисари на омбудсмана извършиха няколко инспекции и проучиха всички документи, свързани с назначаването на генералния секретар.

Бяха установени следните случаи на лошо управление:

• 1. Не са предприети необходимите мерки за избягване на риска на конфликт на интереси, произлизащ от участието на Мартин Зелмайр и/или други членове на кабинета на председателя на Еврокомисията при вземането на решения, довели до създаването и одобряването на съобщението за вакантния пост заместник генерален секретар. Много вероятно е Зелмайр да е знаел, че ще се кандидатира за това свободно място. Той го и прави.

• 2. Не е гарантирано, че съставът на Консултативния комитет за избора на зам. генерален секретар е бил подбран в съответствие с правилата на същия орган.

• 3. Процедурата по избирането на зам. генерален секретар не е послужила за предварително обявената цел за заемането на вакантния пост. По-скоро тя само е гарантирала, че Зелмайр ще има правото да бъде преназначен за генерален секретар.

• 4. Оставката на предишния генерален секретар на ЕК – холандеца Александер Италианер, е била пазена в тайна. Така изкуствено е била създадена необходимостта от спешно назначаване на приемник. Но дори спешна ситуация не би трябвало да попречи на Комисията да започне процедура по намирането и оценката на кандидати за поста, и то преди оставката на Италианер.

„Гласът“ на ЕК: Всичко е било по правилата

Процедурите по наначаването на Мартин Зелмайр първо за зам. генерален секретар, а след това и за генерален секретар на Еврокомисията, са били в рамките на правилата. Това каза днес на брифинг в Брюксел говорителят на ЕК Маргаритис Схинас.

„Не правя политически оценки. Това не е моята функция. Просто повтарям, че процедурата е била според правилата за заместник генерален секретар. Назначаването на Зелмайр за генерален секретар също е в рамките на тези правила. Имало е само едно спешно нещо и то е, че Александър Италианер съобщи намерението си да си тръгне“, каза Схинас.

Той обаче окачестви като положителен факта, че има позиция по въпроса на омбудсмана.

Скандалът

Мартин Зелмайр. Снимка АП/БТА

Спорното назначение на Зелмайр разклати стола на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Зелмайр, германец по народност, е близък приятел на председателя на Юнкер и ръководи кампанията му при изборите за Европарламент през 2014 г.,  след което бе назначен за ръководител на кабинета му. 

Наричат Зелмайр „сивия кардинал от Берлемон“. Преди време в. „Политико“ писа за него, че налага волята си на комисарите, ограничава достъпа им до Юнкер, че се меси във важни политически решения и че всява страх сред еврочиновниците.

Германецът е привърженик на по-тясната интеграция на страните членки в ЕС. По тази причина той е недолюбван от някои правителствени ръководители.

Говореше се също, че предишната българка еврокомисарка Кристалина Георгиева не се разбира със Зелмайр и дори че щяла да напусне поста си заради назначаването му. Георгиева отрече твърденията. Малко по-късно обаче тя наистина се оттегли, но за да премине на друга работа.