В дивата природа вирусът на африканската чума засяга единствено дивите свине.

Това заяви комисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис.

„Но също така е важно да се разбере, че няма имунитет срещу вируса и заразените животни умират веднага.  Така че имаме нови знания за спецификата на този вирус и съответно нов научен подход към проблема“, допълни Андрюкайтис.

Той припомни, че е от изключителна важност всички да действат заедно и да не бъдат оставени само фермерите и ловците да се борят с проблема.  

Думите на комисаря бяха по повод разпространението на вируса в България и резултатите от последните проби в провадийското село Бозвелийско. Първите от тези нови проби се оказаха отрицателни.

„Може би в дадената ситуация това е положителна новина, но въпреки това волята за борба трябва да е много силна, особено подготовката. Всички възможни мерки трябва да бъдат въведени на място въпреки отрицателните резултати, тъй като на българска територия вече има такъв вирус“, каза още Андрюкайтис.

Сред най-важните според еврокомисаря мерки са тези срещу трафика и контрабандата на свинско месо, включващи граничен и митнически, транспортен контрол, дезинфекция на всеки вход. Необходима е и разяснителна кампания.