Кое може да е по-академично и невинно от бюста на някой политически лидер? И до днес из българските домове и антиквариати се мотаят метални или гипсови глави на Ленин, Сталин, Димитров - къде за красота, къде от носталгия по отминалата младост. 

Вероятно поради някакви подобни причини концептуалният художник, наричащ себе си Petro Wodkins, пусна серия от порцеланови бюстове на световни лидери с монтирани тонколони в главите им, съобщи руският сайт Бюро247. С тях той преосмисли и осъвремени формата на керамичния бюст, влагайки в черепите на разпознаваеми политици звук и смисъл, различен от стандартния им звън на жълтици и химни в прослава на самите тях.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Съгласно официалното описание на колекцията, тя се нарича The Sound of Power (Звукът на силата). Сега най-силните мъже в света (някои само се мислят за такива, а други вече са на оня свят) ще свирят "по нашата свирка". И всеки нормален човек може да пусне в главата на Путин и Обама, да речем, тежък хеви метъл или нежните трели на Антонио Вивалди - според желанието и настроението. На човека, не на политика. Жертви на концептуалния експеримент засега са Барак Обама, Муамар Кадафи, Ким Чен Ун, Робърт Мугабе и Владимир Путин. Но списъкът ще бъде продължен, защото животът е кратък, а изкуството - вечно.

Скоро главите ще се появят в продажба в различен калибър - от 25 до 110 сантиметра. Мощността - според големината. Малкият Путин, например, ще се продава за около €900, големият е скъпичък - €29,900. 

Чертите на лидерите, между другото, са доста майсторски издялани, така че дори тонколоната да се издъни от басовите партии на Гийзър Бътлър от Black Sabbath или барабаните на Джон Бонам от Led Zeppelin, бюстът пак може да се използва за декоративни цели, както и за пепелник - взависимост от предпочитанията ви и от политическите ви пристрастия.

Колкото до името Petro Wodkins - как мислите, дали не е руснак този артист? Правилно предположихте. Руснак е.