Германският консерватор Манфред Вебер обяви днес кандидатурата си за бъдещ шеф на Еврокомисията на мястото на Жан-Клод Юнкер.

Така той даде сигнал за началото на кампанията на изборите за Европарламент, които ще се състоят през май 2019 г.

„Искам да стана водещият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) за изборите догодина и да бъда следващият председател на Еврокомисията", написа в туитър 46-годишният политик.

Той обяви намерението си на среща в Брюксел с членове на ЕНП. Това бе първото партийно събрание след края на лятната ваканция.

Групата на тази партия е най-голямата транснационална група в Европарламента. Вебер е неин председател. Той е член на баварския Християнсоциален съюз (ХСС), който е регионален филиал на управляващия в Германия Християндемократически съюз (ХДС) на канцлерката Ангела Меркел.

Самата Меркел, смятана от мнозина за човека, който на практика управлява ЕС, ще подкрепи Манфред Вебер за наследник на Юнкер.

Вчера кандидатурата на Вебер е била официално издигната от ХСС. А днес той съобщи, че е обявил пред съпартийците си своята готовност да стане водещият кандидат на ЕНП за поста председател на ЕК.

Ето какво още написа в туитър германският политик:

„Европа се намира в повратен момент. Изборите ще решат бъдещето на ЕС. Става дума за самоутвърждаване на Европа и нашите ценности, защото към нас са отправени предизвикателства и отвътре, и отвън. Става дума за оцеляването на нашия европейски начин на живот.

Европа има нужда от ново начало и повече демокрация.

Ще помогна Европа да бъде върната на хората и да се възстановят връзките между гражданите и ЕС."

Искам да дам началото на нова глава в Европейския съюз“

Според анализатори обаче Вебер ще срещне и сериозна съпротива. Тя ще дойде както от френския президент Еманюел Макрон, така и от други консерватори. Те са противници на много от настоящите правила на ЕС.

Изборите ще се проведат в момент на небивало надигане на националистическа вълна в Европа. А само два месеца преди вота дна от най-развитите икономики на континента, Великобритания, трябва да напусне ЕС. Но условията за „Брекзит“ все още не са договорени.

„Неведнъж се питах мога ли да допринеса за промените, от които има нужда Европа. И моят отговор е: да, готов съм“, заяви Вебер по обяд на кратък брифинг в Европарламента.

Германският депутат изтъкна, че хората очакват представителите да водят една по-добра Европа.

„Смятам, че трябва да държим Европа единна, а не разделена. Няма Европа на Изтока и Запада, на богатите и бедните, на големите или на малките страни. Има само един Европейски съюз. Искам да обединя интересите, да премахна пукнатините, защото вярвам, че само единни можем да бъдем силни“, продължи Вебер.

Той увери, че вижда себе си като европейски политик, ангажиран с Европа и с всички гражани на ЕС. На първо място за него е екипът.

„Трябват ни нови идеи за този ЕС. Пред 4 години направихме първа стъпка – да направим Европа по-демократчна. Сега ще продължим - както в Европа, така и в европейските институции“, увери кандидатът за наследник на Юнкер.

Що е то водещ кандидат

При обявяването на намерението си да оглави Еврокомисията Манфред Вебер каза, че иска да бъде водещият кандидат, или Spitzenkandidat на ЕНП. Този термин е измислен в Германия и е въведен на последните избори за Европарламент през 2014 г.

Една европейска партия може да има неограничен брой кандидати за шеф на ЕК.

Сигурно е, че Вебер ще има конкуренти  в редиците на самата ЕНП. Партията ще избере своя кандидат на конгреса си в Хелзинки на8 ноември.

След изборите водещ става кандидатът на партията, която спечели най-много гласове на евровота. Но той се издига от партията още преди изборите, за да знаят гражданите на ЕС предварително кой ще бъде човекът, който ще държи в ръцете си съдбините на Съюза.

Разбира се, възможно е и да се създаде коалиция и в резултат партии, които не са първа сила, да издигнат общ кандидат. В крайна сметка председателят на ЕК се избира от парламента.