Депутатът от управляващата партия на вицепремиера Валери Симеонов - НФСБ Йордан Апостолов, станал известен с упоритостта си да прокара законови изменения, улесняващи застрояването на земеделски земи, в т. ч. по Черноморието, сега е обект на нов скандал - за рибарник.

Апостолов бе обвинен от производител от добричкото село Славеево в отправяне на обиди и заплахи и дори във физическа саморазправа. Поводът е рибарник на фирма "Бул аква фиш", свързан с Апостолов, отпадните води от който се изливали в имота на земеделския производител Евгени Минчев. Апостолов не отрича, че спор е имало, съобщава сайтът "Биволъ".

Заради проблема Минчев е извикал миналата седмица екип на РИОСВ във Варна на проверка, заради която той, по думите му, е бил нападнат и заплашван. Земеделецът даде специална пресконференция по казуса, в която случайно или не участва и лидерът на варненската партия "Възраждане", която се счита за близка до БСП - Костадин Костадинов. Костадинов директно поиска оставката на Апостолов.

Инцидентът се е случил на 27 август. 

Според разказа на Минчев, отпадните води от рибарника на депутата отдавна се изливат в съседните имоти. Той дори го обвинява, че е съсипал стопанството му от крави, които пиели от тези води. 

Миналата седмица Минчев вече сезирал РИОСВ-Варна. По време на проверката от страна на инспекторите, депутатът дошъл на мястото и започнал да заплашва жалбоподателя "Ще те закопая и никой няма да те намери", твърди Минчев. Сценката се разиграла пред двете служителки на екоинспекцията.

Стигнало се до физически сблъсък, резултатът от който бил скъсаната фланелка на оплакващия се земеделец.

На място той подал сигнал към спешния телефон 112, дошли полицаи. Сезирана е била и районната прокуратура. Районният прокурор на Добрич Петко Тухчиев е потвърдил пред "Биволъ", че има регистриран подобен инцидент, но преписката е изпратена по компетентност в Софийската градска прокуратура, защото се касае за лице с имунитет.

"Единственото, което… след тези думи, които той изрече, аз го хванах за фланелката, той се дръпна и тя се скъса в горния край. Това беше целия инцидент", разказва пред сайта Апостолов.

По думите му въпросният земеделски производител имал проблеми с цялото село и често се жалвал. 

Йордан Апостолов е свързан с "Бул аква фиш" чрез бившите си бизнес партньори, макар и формално да не е неин собственик. Казва, че на терена от 34 дка, който вече е негова собственост, има седем фирми, в т.ч. и рибарникът. Любопитното е, че в блога на официалния сайт на Първа инвестиционна банка фигурира интервю с Апостолов в качеството му на кредитополучател от ПИБ и пример за успешен бизнесмен. Интервюто датира от 2016 г.  Анонсът му е следният: " Днес ще Ви запознаем с г-н Йордан Апостолов от град Добрич - собственик на фирмите: "Бул аква фиш" и "Възход – Арньо - Апостолов  -Лазаров" ООД".

Иначе не е тайна, че добричкият депутат е крупен земевладелец и бизнесмен. На негово име и на името на семейството му има множество земи и фирми. Той притежава десетки парцели, представляващи земеделски земи и гори. Първоначално обаче бе забравил да декларира пред Сметната палата имоти от близо 3000 кв. м в Славеево, както и банков кредит в размер на 1,4 млн. лв.

Именно поради факта, че е земевладелец, а прокарва законови изменения в закона за опазване на земеделските земи чрез изменения в закона за посевите, Апостолов бе обвинен в лобизъм. В действителност, земите на депутата се обработват, а той отричаше да има намерение да ги продава или застроява. Факт обаче е, че по време на разглеждането на закона в парламента, той бе активно подкрепян от Национална асоциация Българско Черноморие, основана от хотелиери и собственици на атракциони по морето. Президентът Румен Радев наложи вето на поправките, което бе преодоляно с гласовете на "Воля". 

Апостолов влезе в парламента благодарение на Валери Симеонов, който му отстъпи място в бургаската листа на партията.