В момента спецпрокуратурата извършва претърсване в 12 обекта на територията на Бургаски регион, свързани с Миню Стайков. Общият брой на офиси и помещения, които се проверяват щателно, вече е над 70. Това са както фабриката за нелегални цигари, разбита преди месец и половина в Карнобат, и свързвана отново с бизнесмена, така още няколко други предприятия и дъщерни фирми.

Това съобщи пред завода в с. Венец; зам. главният прокурор по разследването Борислав Сарафов. Той лично присъства на процесуалните действия, след като днес бяха атакувани 3 фирми на Миню Стайков - Винпром "Карнобат", "СИС индъстрийс и "Топаз мел".

Щурмът на фирмите "Винпром Карнобат", "СИС Индустрийс" и "Топаз мел" днес. Снимки БТА

По думите на Сарафов, цитирани от "Бургас. инфо", само фабриката за цигари е нанесла щети на бюджета за 70 и повече милиона лева. Досъдебното производство е образувано за пране на пари, данъчни престъпления и търговия с акцизни стоки без бандерол.

„Интересите на държавата предполагат да бъдат хванати едрите риби, които са организатори и които са ръководители на престъпната дейност”, обяви днес на нарочен брифинг пред алкохолната фабрика във Венец Сарафов. Тежковъоръжени полицаи блокираха входовете на винзавода, а в офисите на завода нахлуха криминалисти, служители на прокуратура, митница и данъчната агенция.

„Проверяваме цялостната дейност на дружествата на Митю Стайков - нелегален и легален бизнес. Защото много често прането на пари от нелегалната дейност се извършва чрез легалните фирми. Един човек може да превърти едни пари от задния в предния джоб, използвайки легалната дейност за легализиране на незаконно придобитите доходи”, обобщи Сарафов.

Междувременно стана ясно, че същата акция тече и в София на бул. "Джеймс Баучър", където е централата на бизнеса на Стайков.

От снимките се вижда, че в офисите са пратени възможно най-тежко въоръжени служители, снаряжени с дългоцевно оръжие.