Добре известната у нас германска „зелена“ евродепутатка Ска Келер бе сред първите, коментирали кандидатурата на сънародника си Манфред Вебер за бъдещ председател на Еврокомисията.

Консерваторът, който има подкрепата на канцлерката Ангела Меркел,  обяви намерението си днес. Той най-вероятно ще бъде официално номиниран от Европейската народна партия (ЕНП), първата сила в Европарламента.

„Ако Вебер иска да оглави ЕК, той трябва да покаже, че е на страната на европейските ценности. Идната седмица е моментът, в който той и другите от ЕНП трябва да заемат ясна позиция и да покажат, че вярват в ЕС на демокрацията и върховенството на закона, като гласуват за санкции срещу Унгария за нарушаването на тези ценности, които всички трябва да ценим“, каза Келер.

На 25 юни комисията на Европейския парламент по гражданските свободи гласува за начало на наказателна процедура срещу Унгария заради обвинения, че правителството на Виктор Орбан действа в разрез с фундаменталните ценности на ЕС. Това стана след одобряване на доклад, който препоръчва да се задейства процедура по член 7 от договора за ЕС заради опасения относно независимостта на съдебната система, медийните свободи и суровото третиране на мигранти в страната.

„За голямо съжаление, Виктор Орбан вече не е единственият в ЕНП, възприел риториката и позициите на популистката крайна десница. Най-голямата европейска политическа група, коят Манфред Вебер оглавява в момента, трябва да направи ясен избор между това и придържането към ценностите, залегнали в договорите на ЕС“, допълва Келер.

През зимата евродепутатката идва у нас и участва в протест пред Министерския съвет в София в защита на Пирин. С това тя предизвика гнева на вицепремиера Валери Симеонов, който я нарече „зелена джихадистка“ и призова в специална декларация „да намажем ските на Ска Келер“