Паметник на Махатма Ганди в Южния парк и изразена добра воля за бъдещо сътрудничество. Това са резултатите от визитата в България на президента на Индия Рам Нат Ковинд, който се срещна и с премиера Бойко Борисов, и с президента Румен Радев.

“Бихме искали да увеличим значително сътрудничеството в бизнеса, инономиката и инвестициите от Индия в България. Особено в обладстта на образованието имаме поле за засилване на обмена”, е казал Ковинд в разговорите с министър-председателя.

Поздравил е премиера и за 133-ата годишнина от Съединението на България.

По-късно с президента Радев откриха в Южния парк в столицата паметник на водача на индийското движение за независимост Махатма Ганди.

Модерна Индия и днес се ръководи в изграждането на съвременната държава от заветите на Махатма Ганди, каза при откриването Румен Радев. Апостол на ненасилието, идеолог на независимостта на Индия Махатма Ганди е известен като великата душа, посочи президентът. По думите му той е моралният компас на индийците, благодарение на който днес Индия е най-голямата плуралистична демокрация в света.

В днешния празничен ден, в който отбелязваме 133-ата годишнина от съединението на България за мен е чест да присъствам на още един празник - откриване на паметник на Махатма Ганди, каза президентът.

Индийският държавен глава Рам Нат Ковинд благодари на всички, допринесли за откриването на паметника на Ганди в София.

Дълбоко благодарен съм на българския народ, че е отредил това вечно място и дом за паметник на Махатма Ганди, заяви той. В днешните времена на раздор, необуздано насили, на разруха мислите и ценности на Махатма Ганди са още по-актуални, отбеляза индийският президент.

Той заяви, че това е изключително вълнуващ момент за него, защото има възможност да отдаде почит на бащата на индийската нация и апостол на мира и ненасилието. По думите му животът и моралните устои на Махатма Ганди са послужили за вдъхновение на мнозина като Нелсън Мандела и Мартин Лутър Кинг.