Надявам се, че следващия път ще дойда в страна-членка на НАТО, заяви днес в Скопие генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, който е за втори път тази година на посещение в Македония.

На 30 септември в Македония е насрочен референдум, чийто въпрос гласи: "Подкрепяте ли членство в ЕС и НАТО с приемане на Договора между Република Македония и Република Гърция?" Постигане на споразумение за името, под което бившата югославска република Македония ще се нарича - Република Северна Македония, бе едно от условията за членство в НАТО и присъединяване към ЕС.  

Столтенберг подчерта, че е "илюзия" да се смята, че Македония може да отхвърли споразумението за името, сключено с Гърция, и да стане член на Алианса. Той подчерта, че страната е изправена пред „историческа“ възможност да стане член на НАТО и на ЕС, но и че единственият начин това да стане е чрез споразумението с Атина.

"Някои в Македония смятат, че могат да кажат "не" на референдума, но "да" за членство в НАТО и ЕС, но такава алтернатива няма. Илюзия е, че споразумението може да се изключи, а след това да не влезе в Алианса", заяви Столтенберг. 

Той също така припомни, че през 2008 г. Македония не е получила поканата за членство и заяви, че оттогава са прекарани 10 години в изчакване. "Сега, когато 29 членове на Алианса ви поканиха да станете член, не пропускайте шанса", допълни генералният секретар.

[nid:72137]]

В парламента днес Столтенберг беше посрещнат от министър-председателя Зоран Заев с думите: "Сега по-добре познавате Скопие".

"След няколко седмици ще имате референдум, на който трябва да решите за бъдещето, за вашето членство в ЕС и НАТО. На вас се пада да решите дали ще гласувате и ще изразите мнението си, а НАТО е готов да ви приеме като 30-ата страна-членка", заяви генералният секретар на Алианса.

Столтенберг вече проведе срещи с председателя на парламента Талат Джафери, с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски и с президента на страната Георги Иванов. Очаква се утре, 7 септември, генералният секретар да замине за Гърция, където ще проведе работна вечеря с премиера.

"Вярвам, че истинското място на Македония е в Европейския съюз и НАТО. Ще продължа да подкрепям нашите стратегически цели. Но, ЕС и НАТО в никакъв случай не трябва да бъдат оправдание за приемането на един лош договор", посочи македонският президент.

След среща днес с външния министър на Македония Никола Димитров, първият дипломат на Люксембург Жан Аселборн изтъкна, че ако гражданите са решени за бъдещето, трябва силно да подкрепят референдума.

"Това не се отнася само за името, мисля, че става на въпрос и за идентичността на държавата и народа. Ако бях гражданин на Македония, бих казал "да" на договора", каза Аселборн. Димитров, от своя страна, изрази благодарност за подкрепата на Люксембург за започване на преговорите за членство в Европейския съюз.