Екоактивисти от редица страни излизат днес на демонстрации с искане към правителствата да предприемат действия по климатичните въпроси, съобщи Франс прес.

Демонстрациите започнаха в Азия, включително в Мелбърн, Манила и Банкок, където се провежда подготвителна среща за 24-ата световна конференция за климата (COP24). Такива прояви ще има още в Европа, включително в Париж и Брюксел, и в САЩ.

Движението, наречено "Да се надигнем за климата" (Rise for climate), организира демонстрации в стотина страни, но мобилизацията в Азия бе слаба тази сутрин. Най-много хора се събраха в Манила, около 800.

В Банкок се събраха близо 200 демонстранти пред регионалната централа на ООН. Там се провеждат подготвителни срещи за световната климатична конференция след три месеца в Полша.

Кулминацията на днешните прояви ще бъде в Сан Франциско, където на 12 септември започва Световната среща на върха на градовете и предприятията за климата, организирана от губернатора на Калифорния в отговор на антиекологичната политика на Доналд Тръмп.

БТА