До безпрецедентни грозни сцени за най-високото ниво на тениса се стигна на женския финал на Откритото първенство на САЩ между Серина Уилямс и японката Наоми Осака - 2:6, 4:6.

Двубоят на централния корт "Артър Аш", както и церемонията след него, бяха помрачени от разправиите на американката със съдията на стола Карлос Рамос. Серина получи цял наказателен гейм, тя нарече Рамос "крадец" и го атакува с остри реплики, а 20-годишната шампионка чу освиркания от публиката (макар и не по неин адрес) и се разплака.

Уилямс бе предупредена още в първия сет заради тактически указания с ръце, подадени от нейния треньор Патрик Муратоглу. В средата на втората част носителката на 23 титли от Шлема получи още една забележка, а оттам и точка в полза на съперничката си, когато счупи ракетата си.

Тя продължи с гневните си реакции. При 4:3 за Осака представителката на домакините нарече съдията на стола "лъжец" и "крадец", така той присъди цял гейм в полза на японката, резултатът стана 5:3 и малко по-късно срещата приключи. Малко преди това в бурята, предизвикана от тенисистката, на корта слезе супервайзорът на турнира.

"Не мамя, предпочитам да загубя пред това, редеше Серина Уилямс. - Всеки път, когато играя тук, имам проблеми. Не съм получавала указания. Не мамя. Трябва да направите съобщение и да ми се извините. Аз имам дъщеря и стоя за думите и действията си. Дължите ми извинение. Не е редно да ме атакувате така. Повече никога няма да бъдете на един корт с мен докато сте жив. Вие сте лъжец. Дължите ми извинение. Кажете го. Кажете, че съжалявате. Как може да инсинуирате, че мамя? Откраднахте ми точка. Освен всичко сте и крадец."

След края на мача Уилямс отказа да поздрави съдията, а Осака се разплака.

Това й костваше наказателния гейм. Голяма част от публиката бе на нейна страна и започна да освирква, така на награждаването тягостната атмосфера ескалира още повече.

Уилямс обвини съдията, че се отнесъл така с нея, "тъй като е жена". Тя продължи с обвиненията на пресконференцията след двубоя. Заяви, че защитавала правата си на US Open и щяла да продължи да го прави в бъдеще. 

В същото време треньорът й Муратоглу призна пред ESPN, че наистина е подавал сигнали, но не бивало да наказват Серина толкова тежко, тъй като всички наставници правели такива неща постоянно. Така Уилямс влезе в задочен спор и с него.

"Не знам за какво говори той. Ние нямаме сигнали. Нямам представа защо го е казал. За себе си знам, че не съм получавала сигнали и не съм мамила", избухна рекордьорката по титли в "оупън" ерата.

Уилямс поне прояви добро отношение на награждаването към Наоми Осака, която е първата представителка на Япония, спечелила голяма титла в тениса. Тя призова публиката да не освирква и да не разваля по този начин нейния празник. 

Израсналата в САЩ Осака й отвърна, че винаги е мечтала да играе срещу нея на US Open.

Мъжкият финал Новак Джокович - Хуан Мартин дел Потро е тази вечер.