Учени от САЩ и Дания създадоха подробна карта на магнитното поле на Юпитер, съобщи Сайънс алърт. Картата обхваща дори онази част от магнитното поле, която е разположена в дълбините на атмосферата на планетата. Оказа се, че то е асиметрично и не напомня земния си аналог.

Известно е, че магнитното поле на Юпитер е 20 000 пъти по-силно в сравнение с това на Земята, докато диаметърът на газовия гигант е около 11 пъти по-голям от земния. Планетолозите знаеха, че магнитното поле на Юпитер е с необичайни структури поради наличието на метален водород - вещество, което е съставено от намиращи се под високо налягане атоми водород и притежава метални свойства, в дълбините на атмосферата на планетата. 

Учените анализирали данни, получени при 8-те прелитания на сондата "Джуно" над северния и южния полюс на Юпитер. Това дало възможност да бъде създадена карта на магнитното поле на планетата. То излиза извън обширен регион в северното полукълбо и навлиза в тесен участък, разположен южно от екватора. В други райони на Юпитер полето е значително по-слабо.

По думите на учените, предишните карти на магнитното поле на гигантската планета напомняли тези на магнитното поле на Земята, което до голяма степен съответства на дипол, т.е. разположението на полюсите на магнита съвпадат с географските полюси. Съществуват и други структури, които са разпределени равномерно в двете полукълба. Що се отнася до Юпитер, недиполните компоненти са съсредоточени в северното полукълбо. Нито една от съществуващите теории обаче не предсказвала действителната структура на магнитното поле на газовия гигант.

БТА