42-годишният Бедрон, правозащитник, застъпващ се включително за правата на ЛГБТ общността, и първи депутат, декларирал открито хомосексуалната си ориентация, което в католическа Полша е смел и рисков акт, декларира, че ще създаде нова партия, която да бъде алтернатива в полската политика, доминирана в момента от дясно-консервативната партия „Право и справедливост” на Ярослав Качински.

В началото на септември кметът, декларира, че няма да се кандидатира за втори мандат, въпреки че е смятан за несъмнено успешен. Ще участва в местните избори през октомври като кандидат за съветник, но проектът му е нова партия. До февруари смята да посети близо четиридесет големи и средни града, да разговаря с хората и въз основа на тези разговори да обяви политическата си платформа, както и името на формацията. Върху проекта си  работи вече от дълги месеци.

„Готов съм да приема предизвикателството и да оглавя движение, което да промени облика на Полша, да върне надеждата, че политиката може да изглежда другояче, да е грижа за благото на всички граждани, а не само на избрани” , заяви той на пресконференция, която свика във Варшава не случайно на Площада на конституцията.

Важно е политиката, в която в момента има твърде много емоции и твърде малко конкретика, да бъде променена коренно, заяви той. Какви ще бъдат тези промени Бедрон ще каже след половингодишните срещи с хората. Засега декларира, че ще търси споразумение и преодоляване на съществуващите разделения. Вярва, че нови партии са възможни, че е възможно да се даде израз на нова енергия. Тогава онези, които сега не виждат за кого да гласуват, ще имат избор.

Политическото родословие на Бедрон, който е бил кандидат за депутат от левицата и депутат от популисткото движение на изчезналия от политическата сцена политик Януш Паликот, подсказва, че новата партия ще се позиционира по-скоро в левия или лявоцентристкия сектор. Същевременно обаче Бедрон припомни, че сред избирателите му в Слупск има е близо 10% привърженици на „Право и справедливост”. Ще продължи да търси общ език и с тях.

Засега, броени дни след изявлението му, първите социологически роучвания не са благоприятни за политическия му проект. Повече хора биха гласувало по-скоро лично за него, отколкото за нова партия.

Партии много, през последните години, след срива на либералната „Гражданска платформа” се появиха няколко опита за създаване на алтернатива. Един относително успя и вкарва неколцина депутати в парламента, с което обаче успехът се изчерпи, тъй като според пследните сондажи това не би се повтрило.  Повечето опозиционни сили гледат 460-местния Сейм отвън. Това са и Социалдемократическата левица, наследник на  управлявалата до 1989 г. комунистическа партия, и новата по-радикално лява партия „Разем” /Заедно/. Разпадна се  движението в защита на демокрацията, спонтанно възникнало след победата на „Право и справедливост” през есента на 2015 г. В момента партията на Качински доминира, според социологическите проучвания от средата на август за нея биха гласували 38% от избирателите, с 13% повече отколкото за основния опонент – либералната Гражданска платформа, някога оглавявана от Доналд Туск.

„Полша стои пред много сериозно предизвикателство – или ще бъде част от Източна Европа и ще се движи плавно към Беларус или ще бъде пълноправен член на европейската общост. Няма или-или. Очевидно е, че продемократичната опозиция не мже да пробие стъкления таван в социологическите проучвания. До изборите има малко време и, както изглежда, вече нищо не може да се промени. „Право и справедлвост” продължава да набира сили. Необходимо е нещо ново, някаква нова енергия. Създавам именно тази автентична сила, която да донесе промяна”, заяви Бедрон пред сп. „Факт”.

За бъдещата си формация той казва, че би искал да бъде изградена върху политика на егалитаризъм, солидарност и зачитане на закона. На декларациите  на съществуващите опозиционни партии за готовност да сътрудничат с още неродената формация той отговори, че за поляците е важно да живеят по-добре, а не какви политически пъзели ще се редят.

Бедрон декларира, че първата му цел са изборите за европарламент, но се вижда и като бъдещ премиер, не изключва  също участие в президентските избори през 2020 г. Смята да управлява по същата схема, както е управлявал Слупск, а прегледът на онова, което е направил в този град прилича на пиар. Спад на безработицата от 11 на 3,9%, намаляване на дълга на града с 20%, изграждане на голям транспортен възел в центъра и разширяване на основните пътни артерии, инвестиции в енергийна ефективност и строеж на нов театър. Изнесено на улицата канапе, където сяда и разговаря с гражданите.

Тонът му е умерен. Очевидно това е опит за разграничение от реториката на останалите формации от продекомкаричната, както той я нарича, опозиция. Преди да е представил платформата и екипа си, единствено от това може да се съди за бъдещата му линия. А опитът да създаде алтернатива зависи не само от програмата му, а преди всичко от това кога ще настъпи умора от сегашната политика.