Човешката природа е жестока към всяка чужда грешка.

Различните са тук, не са измислени. И кой реши, че те са грешка? Кой?

Отхвърляме ги, обругаваме ги, по тях крещим.

Защо? Простаци ли сме, невежи? Зли ли сме?

Или сме жестоки хора. Забравили, че са добри. 

Чухте ли това? Видяхте ли го? А разбрахте ли го? Или не стигнахте до тези думи, защото чалгата е отрова за деликатните ви уши? Или пък бяхте заети да се гнусите от появата на (о, Боже!!) иконичната Цветана Манева в последното видео на (о, ужас!!!) чалгаджията (също така гея, циганина, "джендъра" и прочие) Азис? Да развенчавате интелектуалния ореол на актрисата и да бръчкате нос и вежди заради упадъка на естетиката и "културата"? Или пък пресмятахте колко ли пари е взела Цветана Манева, за да "легитимира" еманацията на този упадък и прилежащата му простотия - чалгата?

Щото, нали, все за пари става дума...

Е, изгледах клипа, чух песента от край до край, видях образа на Цветана Манева в него и краткия й монолог на финала.

Ще призная - музиката ме поизмъчи, но не умрях. Не мога да отрека, че Азис може да пее, но това, в което влага таланта си и по моя вкус не е. Не познавам "творчеството му", а на колегите му в бранша - още по-малко. Не съм попадала в чалга кръчма, бар, клуб, на чалга купон също  - въпреки че ми се иска да бях поне веднъж - за да се опитам да разбера този чужд свят и хората, които го обитават. Най-малкото защото са мнозинство. А живеем заедно, някак си.

Но да се върнем на клипа "Позна ли ме" на Азис с участието на Цветана Манева, за чието съществуване вероятно изобщо нямаше да разбера, ако не беше истерията, която предизвика.

На кого говори Азис?

Първият важен въпрос, на който се налага да си отговорим, е за кого е този клип и тази песен? 

Отговорът е безкрайно очевиден - за публиката на Азис.

Следващото очевидно нещо е фунция на първото - тези, които не попадаме в категорията "публиката на Азис", трудно можем да оценим дали опитът за отправяне на социално послание чрез точно тази песен, с точно този клип, текст и чрез образа именно на Цветана Манева би бил успешен или не. Просто защото е насочен към други хора, с различни сетива, които, между другото, не е задължително да са "по-лоши" от "нашите". Азис говори на тях. Цветана Манева - този път също. Изразните средства се очаква да са разбираеми за съответната аудитория.

Оттук нататък цялото "интелектуално" мрънкане и вайкане за "културата" в добрия случай и заклеймяване на "падението" - в лошия случай, е напълно излишно. 

Наистина ли формата винаги е по-важна от съдържанието? 

Прочетете репликите най-горе пак. А сега си спомнете какво се случи с дискуцията за Истанбулската конвенция заради някакви въображаеми "джендъри", които станаха нарицателно, но така и малцина разбраха що е то всъщност. Пребройте наум само последните случаи на домашно насилие, за които чухте в новините и колко са убитите - буквално, в резултат.

Помислете за отношението към всички "различни", което виждате край себе си всеки ден - заради различния им етнос, религия, сексуална ориентация, култура. И за отвърнатите погледи при вида на човек с увреждания, на болен непознат, на просяк, пияница, на осакатено животно... А дали всеки от нас няма пример за някого, тормозен от дете, просто защото е по-дебел, по-беден, по-мургав или по-... няма значение какво, но е извън "стандарта"?

Наистина ли е по-важно, че монологът е в чалга песен, изпята от Азис, а не какво казва? Защо Азис да не може да заеме позиция, по начина, по който може да я изрази?

Откъде накъде и откога отправянето на социални и човешки послания е "запазена територия" на непрезрени от "културната полиция" жанрове и хора? Защо Цветана Манева да не може да "принизи" себе си до доста масовата (суб)култура, каквото е чалгата, чрез която послание, което смята за важно, ще стигне до много повече хора, отколкото от театралната зала, оперната сцена, рок фестивал, социалните мрежи или ако застане с мегафон и популярното си лице на жълтите павета и спре движението? 

Провокация? Нека.

Защо Цветана Манева е решила да участва в клипа на Азис? Мислите ли, че нито на нея, нито на изпълнителя не е хрумнало каква ще е реакцията? "Провокация" - това се появи в заглавията около новината. Нека - тя вече дори работи - тези двама иначе така различни образи успяха да накарат двата свята, към които принадлежат, да заговорят за едно и също.

Като поспадне истерията - може би някой ще вникне в монолога. Десет души да се замислят дали не сме забравили, че сме добри хора - и това ще е успех.  Защото досега опитите за повдигане на дискуцията за отношението към различността - по "конвенционалните" обществени комуникационни канали - не жънат кой знае какви успехи. 

Изборът да си Цветана Манева и да участваш в тази "провокация" - да застанеш с лицето и историята си, за да кажеш на всички, а не само на "отбрани", нещо, което смяташ за важно, да поемеш риска културната полиция и морализаторите да те погнат, да пооцапат с тесногръдие и стереотипи образа ти - това е трудно решение. И за мен е достойно само за едно. За възхищение. 

А иначе - различните са тук. Не са измислени.