„Към момента предсрочни избори няма да доведат до нов изборен резултат, до излъчване на ново мнозинство”.

Това обяви президентът Румен Радев пред журналисти в Шумен, след като по-рано коалиционният съвет на властта се събра и обяви кои ще са тримата номинирани за нови министри, след като Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски подадоха оставки. Гласуването в парламента се очаква в четвъртък. 

Тезата на президента не е нова - той каза същото и в обръщението си за старта на новия политически сезон. По думите му на същото мнение са и социолозите

„Моят призив е към политическите партии – всички да се обърнат към проблемите на българите. Призовах и правителството – към своите отговорности”, коментира още Радев.

И разкритикува властта, че "тиражира серийни скандали и интриги, за да очерни опонентите си". Държавният глава не коментира по същество решението за министерски оставки. Каза само, че това са решения на премиера Бойко Борисов.

„За мен е важен крайният резултат, стига той да не се бави много и да занимават само с проблемите на властта”, каза Радев.

По-рано тази сутрин предшественикът на Радев на поста - Росен Плевнелиев, отправи остри критики и квалификации към действащия държавен глава. На това Румен Радев реагира с реплика, че авторитетът на бившия държавен глава трябва да се пази - "дори когато самият той не знае как да си го опази".