"Аз досега съм работил в професионална среда, сега ще ми се наложи да се сблъскам с политически проблеми, но службата ме е научила да посрещам всякакви трудности. Ще направя всичко, което зависи от мен, за да оправдая доверието на премиера.”

Това каза днес в Елхово Младен Маринов в първи коментар, след като министър-председателят Бойко Борисов го анонсира като почти следващия вътрешен министър.

В граничния регион министърът в оставка Валентин Радев и Маринов отличиха служители на Гранична полиция за успешната им работа по опазване сигурността на българо-турската граница.

"Доволен съм, че на моето място идва човек от системата" – така коментира номинацията пък Радев.

"Продължаваме напред с все по-бързо темпо", допълни го досегашният главен секретар.  

Валентин Радев подчерта, че не се чувства жертва на обстоятелствата, защото по думите му премиерът е взел правилно решение след трагедията край Своге.

„Не съм облекчен. Облекчен съм дотолкова, доколкото е посочен като номиниран Младен Маринов, с когото работим прекрасно, и това е продължение на това, което сме правили”, категоричен беше Радев пред бТВ.

Министърът в оставка отрече тезата за предсрочни избори заради оставките и каза, че държавата е стабилна. Той коментира думите на лидера на „Атака” Волен Сидеров за заговор срещу премиера с думите:

„Не съм фен на конспирациите, вероятно той има повече информация и не мога да коментирам какво казва един шеф на парламентарна група.”

Двамата наградиха 96 гранични полицаи от РДГП-Елхово и техни колеги от Бургас и Смолян за заслуги. Министър Радев припомни извървените стъпки по време на миграционната вълна, заляла Европа, и стореното от униформените "в името на сигурността на европейските граници, което безспорно ще остане като ясен знак, че България не само може да бъде сигурен партньор, но и пример за останалите страни в опазването и граничния контрол".

"Всичко това е дело на неуморния труд и на усилията на граничните полицаи , които са равностойни на истински подвиг, заяви категорично вътрешният министър. Водено от грижа към тях, политическото и професионално ръководство се стреми да им осигури адекватната техника и оборудване, с което да посрещат предизвикателствата подготвени и защитени", добави още Валентин Радев, цитиран от пресцентъра на МВР.