По всяка вероятност от 1 октомври цената на природния газ ще се увеличи с 14%, което означава, че сметките за парно за новия отоплителен сезон ще бъдат значително по-високи.

"Булгаргаз" предложи на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да утвърди цена на природния газ за четвърто тримесечие на 2018 г. от 456.65 лв./куб.м или 43.41 лева/MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).  

В сравнение с утвърдената за трето тримесечие на 2018 г. цена (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), се иска в последните 3 месеца на 2018 г. увеличението е с 13.89 % или 55.70 лв./куб.м - при измерване на количествата като обем, и ръст от 14.87 % или 5.62 лв./MWh (при цена за енергия).

От съобщението на "Булгаргаз" става ясно, че увеличението се дължи на три основни причини: поскъпналите доставки на "Газпром" на руско синьо гориво, от което България е зависима на почти сто процента, по-високия курс на долара спрямо лева, както и в резултат на негативния ефект от утвърдената цена на газа за третото тримесечие на 2018 г., по-ниска от разходите за доставка.

Поисканото сега увеличение е по-малко от обявените предварително разчети на "Булгаргаз" за поскъпване от 14.34% в цената при измерване на количествата като обем и с 15.22% - при цена за енергия - 5.75 лева.

Както обяви по-рано председателят на КЕВР Иван Иванов, до края на септември предложението за поскъпването ще бъде анализирано и проверено от експертите и до края на септември ще има решение на регулатора.