"Единственият начин да се отнеме възможността на обвиняемите да извършат не само друго престъпление, но и да попречат за разкриването на всички обстоятелства по делото и да бъде защитен общественият интерес е, чрез вземане на най-тежката мярка по отношение и на тримата обвиняеми - Вълчо Арабаджиев, Ромелия Кирилова и Елена Караянева."

С това свое определение съдия Даниела Росенова остави и тримата в ареста.

Тя призна, че има неопровержими доказателства, че съществува група между двете счетоводителки (а съответно и Ветко и Маринела Арабаджиеви) за укриване и източване на данъци.

"Те (Ветко и Маринела Арабаджиеви) ще си дойдат - до няколко дни ще си дойдат. Но въпросът е – защо не ги разпитахте през 2016-2017-2018-а, когато сте разследвали захарния комбинат."

Това попита по-рано Илиян Василев, адвокат на 21-годишния Вълчо Арабаджиев, по време на мярката му за неотклонение пред апелативния спецсъд.

И прокуратурата, и защитата протестират решението на първоинстанционния съд, който пусна Вълчо-младши и две счетоводителки под гаранции от 20 000 лв.

Василев днес каза, че допълнените вчера по делото цели 47 тома касаят преписка в спецпрокуратурата от 2016 г. за укриване на данъци за свързвания с фамилията Захарен комбинат "Пловдив". Според Василев още по-абсурдно е, че по тази преписка работят същите прокурори, които са и по "новото" дело, а той допълни, че имат данни за прекратявани на пожар прокурорски отпуски, за да се активират срещу клиентите му.

"Като сте знаели, че през 2013-2014 и 2015-а е нанесена вреда за 9 млн. лева, къде бяхте през 2016 -2017 и 2018 г. да повдигнете обвинения на тези хора, които са виновни, като сте наясно?!

След което делото в началото на 2017 г. се слага на трупчета и така и досега! Вълчо Кузмов Арабаджиев (Ветко) и Маринела нито са търсени, нито са разпитвани, нито има каквото и да е обективирано становище, че те имат някакво касателство, нещо общо с дейността на захарния комбинат", попита още адвокатът.

Той заяви, че щом в края на август някой е решил, че трябва да бъдат обявявани с Европейска заповед за арест, защо не са го направили по висящата от цели 3 години в същата прокуратура преписка № 225/2016 г. Разследващите прекрасно знаели отговора - че няма абсолютно никакви данни за участие на Ветко, Маринела и пр. в организирана престъпна група. Според него това дело, което наричаше многократно "карнавал" и "фойерверки", сега се вади на пожар, за да се създаде съответната истерия, че "виждате ли, колко много сме работили".

"Тези папки прашасват в Специализираната прокуратура и никой не си е помислял до август 2018 г., че там има някакви престъпления. И за 4 години вие не ги призовахте нито веднъж и не ги разпитахте нито веднъж!"

Василев защитава младия Вълчо Арабаджиев, който единствен от тримата е в България и който е обвинен не като член на организираната престъпна група, а по чл. 253 ал. 2 от НК - за който "придобие, получи, държи, използва, преобразува" и пр. средства, придобити вследствие на престъпление (2.5 млн. евро в каси на негово име, б.а.). За което обаче задължително условие е и да знае за престъпния произход на въпросните средства.

Сестрата на Вълчо - Александра, която беше омъжена за сина на Миню Стайков - Стайко.

Василев описа как според него е станало и образуването на наказателното производство и привличането на фамилията към отговорност... 

По думите му, без да има предварителна проверка, възложена на разследващ орган, прокуратурата се сезира, на 28 август в 16 ч. без нещо се праща призовка в Пловдив семейството да се яви в 16 ч. в спецпрокуратурата в София. Затова и в 16 и нещо полицаят веднага отговаря, че не са открити на настоящия адрес (те са в чужбина по това време - б.р.). Моментално цялата система по привличането им в условията на задочност се стартира, а на другия ден вече са обявени за издирване с Европейска заповед за арест.

"Дали е политическа необходимост, дали е поръчка, дали е кариерно развитие – прокурорите си знаят най-добре", заключи Илиян Василев.

"Да се избухат няколко хотела, да се избухат десетки офиси, да се изземе цялата документация на въпросните фирми, които са поставени в абсолютна невъзможност да функционират нормално. 

Приятелка на Вълчо се разплака неудържимо, след като чу определението на съда. 

Иззехте не знам си колко луксозни автомобила от фирма, чиято единствена дейност е да предлага луксозни автомобили на гостите на хотел "Маринела". Но да стоят ей така.

Затова имаме конкретни основания да твърдим, че целта е тези фирми да се избият. Да падне цената на бизнеса... 

От адвокатката на другите две обвиняеми - Ромелия Кирилова и Елена Караянева, стана интересно и друго: че по делото в момента има две съдебно-счетоводни експертизи, чиито темпове и резултати били "изключително завидни": едната е възложена на 4 септември и е изготвена на същата дата – 4 септември. Тя касае цялото финансово състояние на Захарен комбинат "Пловдив".

От пледоариите на тримата прокурори също станаха известни прелюбопитни неща. На първо място, държавното обвинение твърди, че става дума за верига от 38 свързани дружества, ощетили държавата вече не само с първоначално твърдените 606 000 лева, а с 9 млн. лева. Основните консуматори на тези данъчни облаги са свързваните с фамилията Захарен комбинат "Пловдив" и "Виктория груп корпорейшън".

Прокуратурата пледира арест и за тримата, тъй като:

- Караянева може да манипулира доказателствени източници и да въздейства на свидетелите, които вече са разпитани.

Кирилова пък (която има земеделски бизнес във Видин) има влияние върху лицата, фиктивни собственици на дружествата от типа "липсващ търговец", чиято крайна цел е да формират последващ данъчен кредит.

- За Вълчо Арабаджиев за разлика от тях може да се предполага, че ще се укрие.

Йордан Грамов заяви още:

"Да се твърди, че (синът Вълчо) не е предполагал престъпен произход или произход от друго общественоопасно деяние в житейски аспект, би било твърде наивно.

Не е без значение, че в настоящия момент обвиняемият завършва право - трябва да се приеме, че има поне базисни познания в областта на наказателното право.

Прокурорите иронично намекнаха, че въпреки разликите в англосаксонската правна система (Вълчо е студент във Великобритания - б.р.) европейското право е достатъчно ясно по повод прането на пари.

"Не е небходимо деецът да знае с категоричност, че инкриминираното имущество е придобито чрез престъпление, достатъчно е той да предполага такъв произход."

За Вълчо (Ветко) и Маринела те ообявиха, че дружества под техен контрол пряко се облагодетелстват от данъчни измами.

Само за 7 данъчни периода през 2013-2014 г. за ЗК "Пловдив" и един данъчен период за "Виктория груп корпорейшън" не са платени данъчни задължения и ДДС за над 9 млн. лева, смятат от държавното обвинение.

Прокуратурата обърна особено внимание, че всички намерени в касетки на Вълчо 2.5 млн. евро са с бандероли на Централна кооперативна банка (ЦКБ). А от справките, които вече са изработени, нито физическите лица, нито едно от 38-те юридически дружества под контрола на фамилията (според прокуратурата) имат сметка в тази банка.

Младият мъж каза в кратките си думи само, че подкрепя адвоката си и че с нито едно свое действие не е предполагал, че нарушава Конституцията или други закони на републиката.

А адвокат Илиян Василев заключи драматично:

"Аз съм последният човек, който ще твърди, че всички забогатели хора в България са законно забогатели. Или който ще твърди, че някога ще спадне обществената омраза към богатия.

Само че не може да се градят обвинения само на база обществената омраза към забогателия човек. 

Ако почитаемата прокуратура твърди, че всички богати са престъпници, къде беше тя, да се събуди сега, на 30-ата година.

Това дело не е от обществен интерес - общественият интерес изисква да си свършите работата, не да държите дела на трупчета 3 години. Не, това не е обществен интерес, това е поръчка."

С определението си днес съдия Росенова реши, че би било "лековерно" да се приеме, че обвиняемият като част от семейството си "не е бил запознат с начина, по който са действали фирмите на неговите родители".

Вълчо "таил в 3 банкови касетки сума, която надминава всякакви "нормални размери" и "особено големи размери" и се създава действително основание да се предполага, че парите не биха могли да бъдат такива, получени от родителите на обвиняемия или вследствие на трудово възнаграждение."

От близо 30-минутните й мотиви стана ясно още, че тази органзирана престъпна група "е действително различна от обичайните", а целите й са постигани чрез "изключително гъвкава привидно търговска дейност".

Тя е била "много добре структурирана", а основната й цел е "чрез използване на законите в държавата и най-вече данъчните закони да бъдат източвани парични средства от държавата".

Определението на съда е окончателно  и не подлежи на обжалване.