Въпреки че лидерът на БСП Корнелия Нинова даде заявка, че оставя в Народното събрание само 20 депутати, а останалите тръгват сред хората, днес тя лансира редица законодателни инициативи на парламентарната й група. Нинова и ръководството на левицата провеждат среща в разложкото село Баня с основна точка в дневния ред: обсъждане на новоприетата от БСП "Визия за България".

Сред новите идеи на соцлидерката са: "управление на държавните предприятия не на партиен принцип, не на бордовашки принцип", а на професионален мениджърски принцип, борба с домашното насилие - въпреки позицията на БСП по отношение на Истанбулската конвенция, стимулиране на българските производители, обезщетения за тракийските българи и др.

"Приехме законодателната програма на парламентарната група и още тази седмица ще внесем законопроекти, които касаят живота на много българи", заяви Нинова на брифинг, цитирана от агенция "Фокус".

И изброи:

"Първият е законопроектът срещу двойните стандарти на храните. Много се изговори за това. Имаше кампании – български и европейска. Заедно с Националното сдружение на земеделските кооперации, в което членуват 400 кооперации, изработихме този законопроект. Внасяме го, надявайки се, че ще решим законодателно проблема."

Втората законодателна инициатива на БСП касае българското производство и реализацията му в търговските вериги. Текстовете са били изработени съвместно със съюз "Произведено в България", в който членуват 1500 български производители.

"Третият, който ни е готов, е Законът за управление на държавните предприятия. Същността на този закон е управление не на партиен принцип, не на бордовашки принцип", каза Нинова.

И поясни какво се съдържа в новата дума в българския език "бордовашки": "управление на професионален, мениджърски принцип".

"Следващият ни закон е Законът за обезщетение на тракийските българи. Него изработихме заедно със Съюза на тракийските дружества", продължи да изброява лидерът на БСП.

Обсъдили били и няколко предложения, касаещи борбата срещу домашното насилие.

"Бяхме против Истанбулската конвеция. Но конвенцията не може да реши проблемите с домашното насилие, а българското законодателство", заяви Нинова.

Соцлидерката коментира още оставките на министрите на регионалното развитие, на транспорта и на вътрешните работи Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев, които ще бъдат внесени в четвъртък за гласуване в парламента. Както е известно, тримата ще бъдат сменени на постовете си от Петя Аврамова, Александър Манолев и Младен Маринов.

До оставките се стигна след трагедията край Своге, при която загинаха 17 души.

"Смяната на министрите е печелене на време за управляващите и загуба на време за България. Ние не коментираме личните качества на този или онзи кандидат, а казваме, че това няма да промени системата, политиката. Ако ще продължи както досега, това е нещо безсмислено", смята Нинова.

Тя коментира и предстоящото гласуване на поредното вето на президента Румен Радев - в случая на текстове от Административнопроцесуалния кодекс. Според държавния глава измененията в АПК, направени по инициатива на ГЕРБ, възпрепятстват гражданите да търсят правосъдие при решения на администрацията.

"Ето, ще гласуваме ветото на президента. Законът, който приеха, е най-сериозният удар върху правовата държава. Можеш ли да намалиш съдопроизводството от тристепенно на едностепенно. Може ли да увеличиш десетократно такси за обжалване. Социалната държава според Конституцията изобщо я няма", констатира Нинова.