"Знам, че вече сте взели решение, че мнозинството ще одобри доклада, че речта ми днес няма да промени вашето мнение. Но аз реших да дойда тук и да се изкажа, защото вие ще осъдите не едно правителство, а цяла държава".

Така започна днешното си изказване пред Европарламента в Страсбург унгарският премиер Виктор Орбан.

Евродепутатите започнаха дебати за поведението на правителството в Будапеща. Утре те трябва да гласуват дали Съветът на ЕС да задейства процедура по член 7 от договора на Съюза. Най-лошият възможен резултат е Будапеща да бъде лишена от правото на глас в ЕС. Той обаче е малко вероятен.

Орбан бе доста нападателен срещу депутатите и Еврокомисията:

"Ще осъдите Унгария – страна, член на семейството на християнските европейски страни от векове. Ще осъдите страна, която се разбунтува срещу СССР и проля кръв в името на свободата и демокрацията. И когато бе необходимо, отвори границата си за приятели от ГДР. Винаги сме водили битки за свобода и демокрация. Унгария я съдят онези, които са наследили демокрацията, които не са поели личен риск в името на демокрацията.“

Обвиненията срещу правителството на Орбан са опасенията за независимостта на съдебната система, медийните свободи, свободата на сдружаване, нарушаването на правата на евреите, ромите и мигрантите. Докладът е изготвен от холандската "зелена" евродепутатка Юдит Сархентини.

"Този доклад е обида за Унгария и за унгарската нация. Решенията на Унгария се взимат от избирателите след изборите. Това, което вие казвате е, че на Унгария не може да се има доверие", продължи Орбан.

Той предупреди ЕС, че поема сериозна отговорност, когато за първи път в историята си иска да лиши една нация от правото да взема решение. Според него в доклада имало 36 фактически неточности и Будапеща е уведомила за това Европарламента и Еврокомисията.

"Всяка страна има правото да организира своя живот в своите граници. Ние сами ще решаваме с кого ще живеем. Спряхме незаконната имиграция и така защитихме Европа. Това е първият случая в историята на Европа, когато общността осъжда охранителите на собствената си граница".

Унгарските граждани решиха, че тяхната страна няма да бъде страна на миграцията. Твърдо отхвърлям изнудването и заплахите на сили, които защитават миграцията в ущърб на унгарските граждани. Няма да се поддадем на шантажа“, зарече се премиерът.

Дебатите започнаха с въведение на авторката на доклада Юдит Сархентини. Тя и евродепутати от няколко различни комисии настояха за задействането на член 7. Срещу правителството на Орбан бяха отправени обвинения и в шуробаджанащина, корупция, облагодетелстване на близки до властта хора. Властта в Будапеща бе обвинена и в това, че отказва да подпише Истанбулската конвенция и по този начин не зачита равноправието на жените.

Брюксел подкрепя доклада срещу Орбан

Остри забележки към Орбан и правителството му отправи Франс Тимерманс, зам.-председател на Еврокомисията. По тази причина той бе репликиран от полския консерватор Ришарс Легутко с предложението щом не му харесва правителството на Орбан, да отмени демокрацията в Унгария и сам да стане неин премиер.

"За съжаление Еврокомисията споделя изразените в доклада опасения най-вече по отношение на основните права, корупцията, отношението към ромите и независимостта на съдебната система, каза Тимерманс. - Еврокомисията не би се поколебала да предприеме следващи стъпки при необходимост. Ще бъдем безмилостни", предупреди той.

Думата взе и Манфед Вебер, който миналата седмица обяви кандидатурата си за бъдещ шеф на Еврокомисията. Той е и председател на парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП). В нейните редици е и ФИДЕС, партията на Орбан.

В началото Вебер призна, че мерки срещу Унгария "може да се наложат", ако правителството на Орбан не се съгласи да направи компромиси.

Но от думите му става ясно, че той съгласен с мерките срещу неправителствените организации в Унгария.

"Нека бъдем прозрачни и нека знаем кой какво финансира в едно общество, кои НПО от кого се фианнсират – било от Русия, било от други източници", каза той.

Вебер призна, че ЕС има различни идеи по въпроса за миграцията:

"Но ако кажем, че трябва да се страхуваме от мюсюлманите, действаме така, както джихадистите очакват от нас – обществото да се раздели и да тръгнем срещу религиозни общности и църкви".

И според Вебер се вижда желание от страна на унгарското правителство да реши въпросите и да продължи диалога.

След това германският политик внезапно се насочи към Румъния. И заяви, че в Букурещ, а не в Будапеща е имало насилие с много арестувани и ранени. И в Румъния, а не в Унгария, има правителство, което защитава осъдените соцалистически лидери. А иначе всички искат да се борят срещу корупцията, но това трябва да става винаги, а не само в само в един случай.

Най-колоритен бе британският евроскептик Найджъл Фараж. Съвсем естествено той дръпна пламенна реч в защита на Орбан:

"Чудесно е, че един европейски лидер защитава своя народ при такъв тормоз. Това, което се случва тук, ми навява тъмни спомени, когато комисари и прокурори сочат с пръст едни други хора. Тези хора всъщност се опитват да ни поучават какво значи демокрация. Вие сте спечелили изборите, а тези хора не са спечилили никакви избори. Казват ви да се срамувате. Но този, който ви го казва, назначава Мартин Зелмайр в противовес на всички правила".

Фараж имаше предвид председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и спорното назначаване на генералния секретар на комисията.

„Това, което се случва, е ограниченият суверенитет на Леонид Брежнев. Но вие имате куража да се изправите срещу Джордж Сорос, който изсипва милиарди по света, за да разруши демократичните форми на управление и се опитва да влее нелегални мигранти във вашата страна. Казахте, че сте европеец. Но сега трябва да си помислите дали да останете в ЕС. Присъединете се към клуба "Брекзит", призова Фараж.