Близо 1 милион души се стекоха в центъра на Барселона във вторник да отпразнуват деня на паметта на Каталуня и да потвърдят искането си за независимост, което предизвиква дълбоко разделение почти година след като доведе Испания да конституционна криза, предаде Ройтерс.

Множеството откликна на призива на регионалния лидер Ким Тора и на предшественика му Карлес Пучдемон, който избяга в Брюксел през миналия октомври, когато централната власт в Мадрид уволни правителството му.

Социалистическият министър-председател на Испания Педро Санчес, който дойде на власт през миналия юни, прие по-миролюбив подход към сепаратистите от консервативния си предшественик Мариано Рахой, но продължава твърдо да се противопоставя на референдум за независимост.

Честването на деня "Диада" на 11 септември отбелязва падането на Барселона под испанско владичество през 1714 година.

То идва година след като администрацията на Пучдемон проведе непризнат от Мадрид и Европа референдум за независимост и я обяви едностранно. Мадрид изпрати полиция, за да попречи на гласуването. След това централното правителство отне автономията на Каталуня и наложи там свое пряко управление, позовавайки се на испанската конституция, според която страната е неделима.

Девет политици и активисти на сепаратисткото движение очакват в затвора съдебни дела, които трябва да започнат по-късно през тази година.