Путин промени подхода в договарянето с Япония за подписване на мирен договор. До този момент предварително условие от страна на Москва бе статутът на Курилските острови, които от 70 години са конфликтна точка в отношенията между двете държави.

"Опитваме се да разрешим нашите разногласия от 70 години, водим преговори от 70 години. Шиндзо (Шиндзо Абе, министър-председател на Япония) каза: "Нека променим подхода". И нека: Хайде! Нека подпишем мирен договор, не сега, но до края на годината, без предварителни условия".

Думите на президента бяха посрещнати от бурни аплодисменти от гостите на Източния икономически форум във Владивосток. В посланията си Путин се обърна лично към премиера на Япония, Шиндзо Абе, който присъстваше в залата.   

Той също подчерта необходимостта от бързо възстановяване на връзките между държавите поради политиката на САЩ в Азиатско-Тихоокеанския регион.

"Проблемите на сигурността са от голямо значение, обсъждаме всички тях, включително от позициите, които сега споменахте: естествено няма как да не ни тревожат много аспекти от военното сътрудничество в региона, включително придвижването на американски системи за противоракетна отбрана", каза Путин. "Преговаряме за всичко това".

 
Президентът на Русия определя подписването на мирен договор с Япония като важно и за двете страни, тъй като те имат интерес да развиват пълноценни двустранни отношения. Путин нарече Япония естествен партньор на Руската федерация.

"И така, на базата на този мирен договор, като приятели, ние ще продължим да разрешаваме всичките спорни въпроси и ми се струва, че така ще стане по-лесно да се решат всички проблеми, които не ни бяха по силите да решим през последните 70 години."

Причината, поради която Русия и Япония не са подписали мирен договор след Втората световна война, е спорът за суверенитета на Курилските острови. Те са били територия на Япония до 1945 г., когато са присъединени към СССР на срещата на лидерите на Антихитлеристката коалиция в Ялта. Това става с одобрението на останалите участници в нея като награда за участието на Съветския съюз в последната фаза на войната - срещу Япония.