Прокуратурата е внесла днес в 11 ч. в Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) 117 тома материали само по повод мярката за неотклонние на Миню Стайков, шурея му Белун Хазърбасанов и карнобатския кметски син Иван Димитров.

Делото трябваше да се гледа утре от 10:00 ч. В резултат на това и на постъпилите 8 въззивни мерки за същата дата обаче "е налице невъзможност за запознаване с материалите от съдиите, прокурорите и адвокатите", съобщават от съда.

Делото е с голям обем (117 тома) и е пренасрочено за следващата дата за разглеждане на въззивни мерки в АСНС - 18.09.2018 г. от 10:00 часа, допълват от съда (АСНС заседава по мерки за неотклонение само вторник и четвъртък, б.а.).

Тримата са вътре след масиран удар на прокуратурата, Националното следствие, ГДБОП и данъчните срещу обекти и офиси на контролираните от Стайков "Винпром Карнобат", "СИС индъстрийз" и "Топаз мел". Синът му Стайко пък се издирва.

По-късно през деня обаче от прокуратурата съобщиха, че е повдигнато обвинение и на четвърти, свързан с групата, който е бил обявен за издирване. Той е привлечен под
наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група за производство и продажба на акцизни стоки без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари по същото прозиводстов, по което са Стайков, Хазърбасанов и Димитров.

"Четвъртият обвиняем е свързан с производството на цигари в нелегалната фабрика в Карнобат и продажбата им на черния пазар. По време на операцията
по неутрализиране на групата той не бе открит и бе обявен за общодържавно издирване. На 11 септември 2018 г. е задържан до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои в Специализирания наказателен съд да бъде внесено искане за налагане на най-строгата мярка за неотклонение и за него.

... Намерени и иззети са близо130 000 лева в брой, за които има доказателства, че са съхранявани от компанията „СИС индъсрис“, свързана с бизнесмена Миню
Стайков. Установява се произходът на парите и дали са придобити чрез престъпна дейност", допълват от държавното обвинение.

Не се казва изрично, че става въпрос за Стайко Стайков.