Eвропейската статистика отчете свиване на индустриалното производство в целия ЕС за втори пореден месец, като в България понижението през юли е доста рязко след два поредни месеца на растеж и колебливо представяне от началото на 2018-та.

Според данните на Евростат индустриалното производство в България се е понижило с 1.3% спрямо юни, когато е нараснало с 0.8%. Едва седем от останалите страни членки на ЕС отчитат по-голям спад в индустрията си през юли.

На годишна база растежът на производството у нас показва още по-силно забавяне - до 0.9% спрямо юли 2017-та.

Производството в целия ЕС също се понижи през юли за втори пореден месец, намалявайки с 0.7% след спад с 0.5% през юни. На годишна база беше отчетен растеж от 0.8%, което се дължи на отчетеното повишение от 2.5% месец по-рано.

Влошаването се дължи на намаляване с 1% на производството на потребителски стоки с дълготрайна употреба (като автомобили и хладилници например) и с 1.3% при производството на недълготрайни (като дрехи и хранителни продукти), докато енергийното производство се увеличи с 0.7%, а на средствата за производство - с 0.8 на сто.

Индустриалното производство през юли отбеляза най-солиден спад на месечна база в Малта (понижение с 6.3%), следвана от Хърватия (с 5%) и Швеция (с 4.15%), докато най-сериозно повишение беше отчетено в Дания (3.6%), Ирландия (с 2.85) и Латвия (с 1.8%).

Най-добър растеж на производството на годишна база е отчетен в Полша (скок с 7.9%), следвана от Чешката република (с 6.7%) и Словения (с 5.9%).

В еврозоната през юли производството се е понижило с 0.8% спрямо юни, когато също се сви с 0.8%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-скромен спад от 0.5 на сто. Данните показват, че през пет от първите 7 месеца на 2018 г. е отчетено намаляване на производството.

Четири от петте водещи икономики в еврозоната отчитат спад на индустриалното производство през юли, като в Германия и в Италия то се понижава с 1.8%, в Испания - с 0.3% и в Холандия - с 0.6%. Само Франция отчита растеж на този показател от 0.7% за втори пореден месец.

Спрямо година по-рано, индустриалното производство в еврозоната се понижи изненадващо през юли с 0,1% при очаквания за повишение с 1,0% и след растеж с 2,3% през юни (низходяща ревизия от повишение с 2,5%). Това е първото намаляване на производството на годишна база от януари 2017-а насам.

Ръстът на промишленото производство беше един от важните двигатели за силния икономически растеж на еврозоната м.г., най-добрият от десетилетие насам.