Ако сте очаквали разбиващ нов дизайн от Apple с двата му нови модела iPhone Xs - ще ви разочароват. И двата смартфона са практически идентични с миналогодишния флагман.

Дали компанията в Купертино можеше да се опита да махне досадното правоъгълниче в горната част на екрана, да намали още ръбовете, да добави извит дисплей... може би.

Едно е сигурно обаче - под капака от Apple наистина са се постарали.

Първо, разликите между двата модела. iPhone XS е класическите 5,8 инча, а XS Max - титаничните 6,5. Впечатляващо е, че и двата имат една и съща гъстота на пикселите - 458 на инч, т.е. разликата им в резолюцията е пропорционална на разликата в дисплеите. И... това е. Целият останал хардуер е идентичен. Разлика ще има и в цените, разбира се, които още не са обявени, но според слуховете малкият модел ще е малко по-евтин от миналогодишния X, а големият - малко повече.

"Това е най-съвършеният iPhone, който някога сме създавали", каза за поредна година Тим Кук.

И е прав. Под здрав стоманен корпус и двата телефона крият изключителния A12 Bionic чип, първия 7-нанометров процесор в смартфон. Според Apple той ще е способен на 5 трилиона операции в секунда, сериозен напредък спрямо 600 милиарда на миналия A11. И това е чип само с 6 ядра - вместо напъваниците на китайците с 8-, 10- и 12-ядрени мобилни чипове от Apple залагат на силата си - оптимизирана архитектура. Два от чиповете са основни, останалите 4 - ефективни.

Това ще ускори както общата работа на смартфона, така и Face ID, и евентуалните програми за добавена и виртуална реалност. Определено ще помогне и със 120-те херца освежаване на екрана. 

В добавка и двата телефона имат поддръжка на HDR 10 и Dolby Vision. И още - нов по-здрав дисплей, водоустойчивост по IPV8 стандарта (тоест скачането в басейна не е проблем), и най-впечатляващото - вариант с 512 гигабайта памет. Така iPhone XS стават едни от първите смартфони с половин терабайт памет - нещо, което беше солидно преди десетилетие и за настолните компютри.

iPhone XR

Най-важното за вечерта - поне за хората, на които не им се дават 1000 долара за смартфон - бе бюджетният iPhone XR.

И тук от Apple впечатлиха. По-евтин корпус, малко по-слаби камери (и само една отзад), LCD вместо OLED дисплей, но същият процесор и същите хардуерни характеристики. И едно предимство пред скъпите модели, които идват само в 3 цвята металик - голям избор от шарени корпуси: