Австрийската крайна десница не проявява желание за политическо сътрудничество с бившия съветник на американския президент Доналд Тръмп - Стив Банън, който иска да работи от Брюксел в подкрепа на европейските десни популисти, увери генералният секретар на Австрийската партия на свободата (АПС) Харалд Вилимски, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Искаме да изковем съюзи в Европа, но ще го направим самостоятелно от САЩ, Русия или от който и да било друг", посочи Вилимски в интервю, излъчено във вторник от австрийската държавна телевизия (ОРФ).

"Искаме да растем, да се увеличаваме по подходящ за нас начин и да развиваме по подходящ за нас начин нашата програма и концепции, но със сигурност не под ръководството на някой деец от САЩ", допълни евродепутатът от АПС, една от електорално най-мощните крайнодесни европейски партии.

АПС управлява от декември заедно с консерваторите на канцлера Себастиан Курц.

Стив Банън, прословутият бивш съветник на Доналд Тръмп, каза, че създава организация, наречена "Движението", която ще работи от Брюксел, за да подкрепи възраждането на десните популисти в Европа.

"Движението" е замислено като свързващо звено между различните подобни формации с възможност да прави допитвания, да дава съвети и консултации за хора от дясното политическо пространство.

Запитан за евентуално сътрудничество с Банън, министър-председателят на Унгария, ултраконсерваторът Виктор Орбан отговори вчера по време на пресконференция в Брюксел, че "не се интересува от въпроси, които не засягат Унгария".

Италианският вътрешен министър Матео Салвини, водач на крайната десница в страната си, се срещна с Банън през този уикенд в Италия и изрази желание да работи с него за обединяване на популистите и евроскептиците за европейските избори през май 2019 г.