Съдебната система възнамерява догодина да похарчи 769,4 млн. лв., за 2020-а ще поиска 811,4 млн., а през 2021 вече 870 800 000 лв. Собствените приходи през последните години са едни и същи – скромните 116 млн. лв.

Всички звена в системата са поискали завишение, като само на прокуратурата то е с 27,8 процента, на Инспектората - с 22 на сто, на съдилищата - с 19,4%, а на самия ВСС - със 70.6%, като тук са концентрирани и средствата по капиталови разходи.

Тези и други интересни неща станаха известни днес от представляващия ВСС Боян Магдалинчев, който на първото есенно заседание на Пленума представи проект за бюджета догодина и актуализирана бюджетна прогноза за 2020 и 2021 г.

Красимир Шекерджиев дори го поправи, че трябва да се поискат отсега още повече пари за това, че публично от възлови членове на правителството се говори за „вероятното до степен на сигурно увеличение на заплатите в бюджетната сфера с 10%" (според ЗСВ началната магистратска заплата е два пъти по средната за страната, т.е. трябва да се актуализира на тримесечие, което системно не се спазва, б.а.).

В новия проект числата растат главоломно по ред причини, като само една от тях е предвиденото от първи януари увеличение на заплатите със 17%.

"През декември 2017 г. средното възнаграждение в бюджетната сфера е било 1088 лв. Тогава поради липса на финансов ресурс пленумът на ВСС не можа да предложи увеличение на заплатите, както се предвижда по закон, и ги увеличихме едва от 1 април. Но вече при база 1022 лв . - т.е. с 66 лв. по-малко - припомни днес Магдалинчев. -  Данните сочат, че за второто тримесечие на 2018 г. размерът е доближил нивото от последното тримесечие на 2017 г. – около 1088 лв. При което заплатата на младши съдии и младши прокурори би била две хиляди сто и нещо...

По изчисление на нашите специалисти от 2005 г. това непрекъснато търпи увеличение и се предполага, че към четвъртото тримесечие на 2018 г. ще стигне около 1200 лв., т.е. минималната работна заплата в системата ще бъде 2400", обобщи Магдалинчев.

На тази база са разпределени средствата за заплати и само за това перо през 2019 г. трябват 471 900 000 лв., посочи представляващият, който е и председател на бюджетната комисия (при това, без да се индексира обещаното от премиера Борисов и Владислав Горанов предстоящо увеличение с 10 на сто, б.р.).

Боян Магдалинчев припомни и друг известен факт – че в изменения от ГЕРБ Закон за съдебната власт, с който се дадоха до 6 заплати годишно бонус за "любимите" спецсъд и спецпрокуратура (че и за съдебните служители), за тях пари в бюджета няма.

"Разчетите на Министерството на финансите тогава бяха за до една заплата, а ние сме заложили в разчетите до 3 заплати. Те ще са само за хора с натовареност, по-висока от средната", каза още Магдалинчев.

Съответно, щом се индексира базовата заплата, нататък верижно „скачат“ всички числа, поне ако трябва да се спази законът: за нов ръст на заплатите, за ракритите евентуално нови щатове, за осигуровки, за обезщетения при напускане, за дрехи и мн. др.

Освен това, разбира се, системата иска пари за възнаграждение на вещи лица, за издръжка, за ремонти, за нови сгради, за местни данъци и такси и дори за... застраховки на новите автомобили.

Боян Магдалинчев завърши с две запомнящи се изречения:

"Съзнаваме, че цифрата е по-висока, но обяснихме откъде идват тези завишени цифри.

Знаете, че такива разчети НЕ ВЯРВАМ И НЕ ЗНАМ дали биха били уважени в този размер. Но ние сме длъжни да направим всичко възможно, което зависи от нас."

Затова той предложи отделно ВСС да упълномощи "тримата големи" и представляващия ВСС да преговарят по отделни пера с изпълнителната власт.

С 19:0 гласа пленумът подкрепи предложените прогнози и разчети.