Изданията в Централна Европа коментират решението от вчера на Европейския парламент за Унгария.

Унгария може да подаде жалба в Европейския съд, но няма да напусне ЕС, извежда в заглавие пражкият "Лидове новини" думи на унгарски експерт. Според Самуел Агощон Мраз, директор на мозъчен тръст, близък до партията "Фидес" на премиера Виктор Орбан, решението на Европейския парламент (ЕП) за започване на процедура за отнемане на правото на глас срещу Будапеща е до голяма степен в зависимост от интерпретацията на резултата от гласуването.

Правната служба на ЕП е решила депутатите, които са се въздържали, да не бъдат броени сякаш не са били там. Ако не беше така, изходът щеше да бъде съвсем различен и окончателният резултат не бил над необходимите две трети мнозинство, казва в интервю за вестника Мраз. Той смята, че именно по този начин са били събрани 69 на сто от гласовете, тоест над две трети, за да се приеме решение за започване на процедурата. Експертът не изключва унгарската страна да се обърне към върховната съдебна инстанция на ЕС, за да се изясни дали е правилно резултатът от един вот да зависи от това как са третирани няколко човека - като отсъстващи или присъстващи. 

Според унгареца втората последица от вчерашното решение на евродепутатите е това, че Унгария става главна тема преди изборите за ЕП догодина, въпреки че статутът на Унгария в Европейския съюз остава непроменен. Единственият открит въпрос сега е дали партията "Фидес" ще бъде изключена от Европейската народна партия (ЕНП) преди или след изборите, казва пред "Лидове новини" Мраз. Той отбелязва, че вчерашното решение на евродепутатите всъщност слага начало на плана на френския президент Еманюел Макрон, който иска да разцепи групата на ЕНП в европарламента и да създаде нова група с мнозинство в следващия състав на парламента, която да прокарва политиката на Елисейския дворец. 

Унгария и партията "Фидес" на Орбан никога не са били толкова близо до наказание заради нарушаване на правилата на Европейския съюз, пише братиславският "Сме". Вестникът цитира холандската евродепутатка Юдит Сарджентини, докладчик по гласуваната вчера резолюция, която описва Унгария като страна, в която медиите са завладени от олигарси, приемат се спорни закони срещу неправителствените организация и съмнителни реформи в съдопроизводството и образование, като всичко това е "системна заплаха за демокрацията". 

"Сме" припомня, че в ЕНП членуват словашките партии Християндемократическо движение и "Мост-Хид", чешките и немските християндемократи, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, както и премиерът на Унгария Виктор Орбан. Силата на Орбан е в това, че с помощта на ЕНП може да легитимира на европейско ниво своята политическа система и тъй като унгарският премиер иска да играе важна роля на международната сцена, за целта му е необходимо да членува именно в най-влиятелната европейска партия, констатира братиславскиото издание. 

Полският "Газета правна" акцентира на челно място, че безпрецедентното решение на евродепутатите за активиране на член 7 от Лисабонския договор е взето с 448 гласа "за", 197 "против" и 48 "въздържал се" в 751-местния парламента. За да бъде приета резолюцията и предадена на Съвета на ЕС бе необходимо абсолютно мнозинство, тоест 376 гласа при участвали в гласуването две трети от депутатите, пише изданието.

Варшавският "Жечпосполита" припомня, че досега член 7 е бил активиран само веднъж - срещу Полша. Вестникът отбелязва, че в изявлението си вчера в Страсбург Орбан е възразявал срещу доклада за нарушенията на Унгария и и посочвал десетки грешки на авторите му. Той е окачествил всичко това като отмъщение заради позицията на неговата страна срещу мигрантите. "Съвсем категорично трябва да отхвърля този шантаж, че трябва да подпомагаме миграцията независимо от мнението на нашия народ", каза той и добави: "Ще браним границите си, за да спираме нелегалната миграция и да защищаваме своите права", цитира "Жечпосполита" защитната пледоария на унгарския премиер.

(БТА)