Полша, най-голямата бивша комунистическа страна в Европейския съюз, заяви, че ще се противопостави на всякакви наказателни мерки, наложени от блока на партньорката й в съюза Унгария, обвинена в пренебрегване на правилата на демокрацията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Всяка държава има суверенно право да прави вътрешни реформи, каквито смята за уместни", се казва в разпространено снощи изявление на полското външно министерство. В него се казва още: "Действията, насочени срещу страни членки, служат само за задълбочаване на разделенията в ЕС, засилвайки вече съществуващата липса на доверие на гражданите в европейските институции".

Европейският парламент гласува вчера да започне наказателна процедура срещу Унгария заради пренебрегване нормите на демокрацията, човешките права и корупция - първа стъпка към налагане на наказания по силата на чл. 7 от договора за ЕС.

 

Полският външен министър Яцек Чапутович потвърди днес, че Полша ще наложи вето на евентуални санкции на ЕС срещу Унгария, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"В случай на обсъждане в Съвета, ние ще сме против. Ще наложим вето в случай на решение за санкции", заяви Чапутович в литовската столица Вилнюс.

"Европейският съюз се опитва да упражнява натиск върху страните от нашия регион и ние трябва да покажем солидарността си", добави полският външен министър на обща пресконференция с литовския си колега Линас Линкевичус.

Линкевичус посочи, че Литва подкрепя "диалога и е против ултиматумите", но не каза дали тя ще блокира възможни санкции срещу Унгария.

Отделно днес чешкият министър-председател Андрей Бабиш също обяви подкрепа за Унгария.

Той нарече гласуваната в Европейския парламент резолюция "глупости, които само засилват негативното отношение към Европейския съюз".

"Вместо да се обединим, се прокарват тези политики", каза Бабиш, цитиран от електронното издание Parlamentarni Listy. "Така че заставам зад (унгарския министър-председател Виктор) Орбан. Ние сме съюзници".

След идването си на власт през 2010 г., Орбан, някога активист срещу съветските комунистически покровители на Унгария, използва своето парламентарно мнозинство, за да оказва натиск върху съдилища, медии и неправителствени организации, отбелязва Ройтерс. Той бе начело и на съпротива срещу германската канцлерка Ангела Меркел и други политици, които искат Европа да приема повече мюсюлмански бежанци.