Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция е изправена пред "долна икономическа атака" след изявления от страна на Съединените щати, предаде Ройтерс.

В реч пред окръжни управители на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Анкара Ердоган подчерта, че Турция ще види резултата от независимостта на Централата банка след солидното увеличение на лихвените й проценти вчера. Президентът, който обявява сам себе си за "враг на лихвите", заяви, че търпението му относно лихвените проценти има граници.

В четвъртък турската централна банка повиши силно водещата си лихва от 17,75 процента на 24 процента, за да овладее инфлацията и да подкрепи турската валута след рязкото й поевтиняване тази година.
Ердоган призова още турците да обърнат в турски лири спестяванията си. По думите му частният сектор не бива да се отказва от производство и инвестиции.

Той съобщи също, че турските министерства преразглеждат инвестиционните си планове и не обмислят по-нататъшни нови капиталовложения, макар че тези, които са на 70-80 процента завършени, ще бъдат осъществени докрай.

Турският президент отново повтори тезата си за инфлацията като резултат от високите лихви и пак нападна Централната банка заради нейното решение за лихвите.

„Нейните ръководители определят лихвите, но не могат да определят инфлацията. А инфлацията се получава заради лихвите. Банката десетки пъти обясняваше на всички инфлацията, но инфлацията не се осъществява така, както я оповестява Банката. Виждате, че непрекъснато ревизират прогнозите си. Ако предположим, че я знаете тази работа… Задържате лихвите, а защо не задържате инфлацията? За последно Банката взе отношение по един от доста време стоящ на дневен ред актуален въпрос и извърши увеличение на лихвите с доста голям процент. Ето; заповядайте – това ви е независимостта. Една страна не може да бъде дресирана само с една манивела за валутни курсове. …”, обяснява Ердоган, цитиран от „Дюня”.