В средата на юли японското правителство съобщи, че Чио Мияко, най-възрастната жителка на планетата, е починала на 117-годишна възраст. Нейното място отново се очаква да бъде заето от друга японка - 115-годишната Кане Танака, вероятно ще бъде обявена за най-старата жена на планетата.

Актуална информация, предоставена от японското министерство на здравеопазването, очертава картина, в която японските жени ще продължат да държат този рекорд и в бъдеще. Според данните на министерството броят на японските граждани над 100 години отново се е покачил и е стигнал 69 785. Като от тях 88 на сто са жени, съобщава "Вашингтон пост".

Това представлява увеличение от над 2000 столетници спрямо 2017 г. и драматичен скок спрямо 1963 г., когато Япония за първи път започва да събира данни за хората, които надхвърлят 100 години. Тогава те са едва 153-ма.

Япония чества своите столетници. Понеделник е официален празник, известен като Деня на почит към възрастните хора. Тогава столетниците получават писмо с благодарности от премиера, в случая Шиндзо Абе, и чаша за саке със сувенирна стойност.

Но техният растящ брой е поредното свидетелство за застаряването на японската нация. Медианната възраст в страната е 47,3 години. Така Япония е най-възрастната нация в света след Монако. 

Азиатската държава има публичен дълг от 236 процента от БВП. Това поражда нови притеснения за икономическата тежест, която трябва да понесе японското общество от бързото застаряване на населението. Нарастват опасенията, че все повече възрастни хора са обречени на бедност, особено застрашени са жените.

По време на правителството на Абе се появи инициативата "100-годишен живот" - това е идеята старите хора да продължат да бъдат активни и да допринасят за обществото. 

"Днес да си на 70 години е като да си на 60 или 50 в миналото", коментира преди година премиерът. Той даде за пример себе си. "Аз ще стана наскоро на 63 години, но се чувствам като на 52 или 53 г.", каза той тогава.

Според прогнози на Японския национален институт за населението броят на столетниците ще продължава да расте, докато общо населението на страната ще намалява прогресивно. Хората над 100 години ще стигнат 170 хил. след десетилетия, гласят някои изчисления.

На 10 хил.души в Япония се падат 4,8 столетници. Според проучвания големият брой дълголетници в страната се дължи на хранителния режим, в който преобладава рибата и рибните продукти, както и усилията старите хора да останат активни и да работят до възможно най-късна възраст.