Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини Русия, че активно работи, за да подкопае международните санкции срещу Северна Корея и напомни, че прилагането на мерките е от ключово значение, за да бъде убеден Пхенян да се откаже от ядрените си оръжия, предаде Ройтерс.
Русия активно се е опитвала да подкопае изпълнението на резолюциите на Съвета за сигурност, работата на комитета на ООН, който оценява спазването на санкциите, каза Помпео на брифинг в Държавния департамент вчера. 
Той обвини Москва, че се е опитала да промени формулировките в доклада на Комитет 1718 (комитетът на Съвета за сигурност, създаден, за да следи прилагането на резолюция 1718 от 2006 г.) 
Помпео добави, че се надява комитетът на ООН по санкциите срещу КНДР "ще публикува оригиналния документ, който показва ясни действия, свързани с нарушения на санкциите". По думите му САЩ "остават твърдо решени да продължат прилагането на резолюциите на Съвета за сигурност, защото са убедени в ключовото им значение за усилията на президента Тръмп да убеди председателя Ким, че пълната, окончателна денуклеаризация на Корейския полуостров е необходима".

Държавният секретар добави, че САЩ продължават да водят "многобройни разговори със севернокорейците за това как да се постигне изпълнението на всички ангажименти", поети на срещата на 12 юни между президента Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун. 
В четвъртък пресслужбата на руската мисия в ООН заяви, че поправки, за които е настоявала руската страна, са внесени в доклада на групата експерти на комитета 1718 за санкциите срещу Пхенян, от което "качеството на доклада само е спечелило", припомня ТАСС.

Държавният секретар Майк Помпео обвини Джон Кери, своя предшественик от времето на президента Обама, че "активно подкопава" американската политика спрямо Иран чрез срещите си напоследък с иранския външен министър, предаде Асошиейтед прес.
В необичайно рязкото си изявление Помпео заяви, че срещите на Кери с Мохамад Джавад Зариф са "неподобаващи", "безпрецедентни" и "повече от неуместни". 
В четвъртък вечер президентът Доналд Тръмп също се нахвърли срещу Кери, като написа в Туитър, че демократът е имал "незаконни срещи с крайно враждебния Ирански Режим, което може само да подкопае нашата страхотна работа и е в ущърб на американския народ".
Помпео заяви, че ще остави на други "юридическите решения", но упрекна бившия държавен секретар, че води диалог с "най-големия в света държавен спонсор на тероризма" и съветва Иран "да изчака", докато сегашната администрация си отиде.
Няма такъв прецедент в историята на Съединените щати и подобно поведение не подобава на бившия държавен секретар, заяви раздразнено Помпео пред репортери в Държавния департамент. Това не съответства на външната политика на САЩ, ръководена от сегашния президент, и е повече от неуместно, добави той. 

В отговори на Тръмп Кери го посъветва в Туитър:

"Г-н президент, би трябвало да се тревожите повече за срещите на Пол Манафорт с Робърт Мълър, отколкото за моите с външния министър на Иран. Но ако искате да научите нещо за ядреното споразумение, което направи света по-сигурен, купете си новата ми книга".

Кери редовно критикува президента за решението му през май да оттегли САЩ от иранската сделка, но отрича, че "дава съвети" на Техеран. Той отново атакува Тръмп на завършилата вчера световна среща за климатичните промени в Сан Франциско, като нарече решението му да оттегли САЩ от Парижкото споразумение "най-безотговорното действие, предприемано от който и да било президент на САЩ когато и да било". 
В изявление говорителят на бившия държавен секретар Мат Съмърс подчерта, че "няма нищо необичайно, още по-малко неподобаващо или неуместно, в това бивши дипломати да се срещат с колеги от чужбина, пише БТА. Хенри Кисинджър години наред се срещаше с представители на Русия и Китай, напомни той и добави:

"Това, което е неподобаващо и неуместно, е трибуната на Държавния департамент да се употребява за политически театър".