Еврокомисарят Мария Габриел изрази очакване процедурата спрямо Унгария да продължи, както е зададена от Европейския парламент. Тя коментира темата пред радио „Фокус“.

Ако европейците останат обединени и отстояват ценностите си при такива предизвикателства, тогава Европа не само ще закриля и защитава своите граждани, но и ще е активен играч на световната сцена. Целта е ясна - Европа да бъде лидер в световни процеси“, каза Габриел.

Казусът „Унгария“ е поредното доказателство, че европейските демократични принципи и ценности не са даденост и трябва да ги отстояваме, каза още еврокомисарят.

Така Мария Габриел се солидаризира с мнозинството в Европейския парламент, което прие доклад за нарушаване на европейските ценности в Унгария и даде зелена светлина за лишаването на страната от право на глас в ЕС. Бившите ѝ колеги – евродепутати от ГЕРБ, обаче гласуваха срещу тази процедура, като само Ева Мейдел се въздържа.

„Дали става въпрос за Унгария или за друга страна, важното е, че това за ЕС е една червена линия. Не трябва да горим мостове – голямото предизвикателство е Европа да остане обединена, за да може да отстоява своето място на международната сцена. Процедурата изисква единодушие и е нормално по пътя за крайното решение да се чуе гласа на всяка държава членка, както и на различните политически групи в Европейския парламент. Това е най-демократичното в един обществен дебат“, каза Габриел.