Президентът Румен Радев съобщи в Казанлък, че дадените обяснения от Министерския съвет по повод това кой ще представлява България на Общото събрания на ООН в Ню Йорк, не отговарят на истината, съобщи „Фокус“.

Министерство на външните работи нотифицира в ООН премиера като ръководител на българската делегация, без абсолютно никакво уведомяване и координация с президентството. Всички други в последствие срещи и писма са постфактум. А от писмата много ясно личи липсата на съгласуваност“, каза Радев.

Държавният глава прие почетния строй на първия Национален събор на запасното войнство в местността Крънска кория край Казанлък.

„Проблемът изобщо не е дали ще ходи президентът или премиерът, проблемът е дали се спазва законът, как се вземат решенията, дали се спазва духът на Конституцията“

За първи път от 2010 г. насам премиерът Бойко Борисов ще води делегацията на България в ООН, защото предвид изминалото европредседателство било добре министър-председателят да представлява страната на сесията на Общото събрание в Ню Йорк, обясни вчера министърът на външните работи Екатерина Захариева. Събитието е от 18 септември до 5 октомври, като се очаква и среща на Борисов с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Досега България беше представлявана от президента на този форум – миналата година в Ню Йорк бе Румен Радев, а преди това пътуваше Росен Плевнелиев.

Решението на Министерския съвет България да бъде представена от премиера предизвика напрежение с администрацията на президента. Представители на правителството твърдят, че е имало консултации с екипа на Радев, от там обаче отричат.

"Вярно е за писмата, интересно е съдържанието им, а и не само... Колко й е трудно на уважаемата г-жа Захариева...", написа вера във фейсбук главният секретар на президентската администрация полк. Димитър Стоянов. Днес президентът директно обвини правителството, че не казва истината.

Румен Радев обясни още, че няма как да подпише указ за освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов, който е номиниран за вътрешен министър, „при положение, че няма съгласуване, което законът изисква за всеки проект на акт, който съдържа предложение за указ“.

Липсата на такъв указ бе посочена като причина гласуването на промените в правителството в Народното събрание да бъде отложено с един ден. След това номинираният за транспортен министър Александър Манолев се оттегли и гласуването отново беше отложено за след съвета на коалицията, който е насрочен за понеделник.