Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви в интервю за в. "Право", че не подкрепя засилващите се критики срещу Полша и Унгария от страна на ръководството на ЕС, предаде ТАСС.

"Унгарците и поляците могат да реагират по-добре на появата на възможни заплахи за демокрацията (в техните страни), отколкото депутатите от Европарламента или чиновниците в Брюксел", подчертава премиерът.

"Във всеки случай Чехия няма да изостави своите съюзници", добави той, визирайки Полша и Унгария. "Не ми харесва, че Еврокомисията може да започне разследване срещу Полша или Унгария (за нарушаване на демократичните принципи - б.р.)", заяви Бабиш.

Чешкият премиер заяви, че основната заслуга ЕС да се откаже от квотата за разселване на мигранти е негова.

"Успях да отменя имиграционните квоти за шест месеца. Главната заслуга за това е моя и на унгарския премиер Виктор Орбан. Ние бяхме тези, които се борихме против квотите в Брюксел. Постигнахме отмяната на тази безсмислена система", добави Бабиш.

Премиерът подчерта, че Чехия няма да приеме нито един бежанец, дори и сирийски сирачета, преминали нелегално в ЕС. Той разкритикува ЕС за мудността в затягането на миграционна политика и заяви, че бежанците трябва да се депортират в страните, от които произхождат, и там да им се оказва ефективна помощ. 

"Защо да трябва да ги приемаме? Имаме си сирачета тук в нашата страна, които трябва да подготвим за живота", заяви Бабиш, цитиран от ДПА.

Той отбеляза, че Чехия проявява солидарността си чрез финансова и медицинска помощ, доставяна директно в Сирия и други кризисни зони. Политиката на Чехия е ясна, "няма да приемем и един-единствен бежанец", посочи премиерът.

Бабиш добави, че като премиер му е особено интересно да се занимава с външнополитически въпроси.

"Мисля, че в тази област правя повече от предшествениците си, боря се за чешките интереси", подчерта той.

В резолюцията за Унгария, приета в сряда на сесията на Европарламента в Страсбург се казва, че Будапеща нарушава чл. 2 от Договора за ЕС, според който съюзът "се основава на ценностите на уважение към човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, върховенството на закона и спазването на правата на човека, включително на лица, принадлежащи към малцинствата".

Ако някоя от страните в ЕС се отклони от тези принципи, влиза в сила чл. 7 от договора, който позволява на Съвета на ЕС да прекрати редица права на държавата нарушител в европейските институции. На практика това може да лиши Унгария от право на глас в Съвета на ЕС.