Антикремълският активист Пьотр Верзилов е изгубил зрението, слуха и способността си да ходи, съобщиха негови близки късно снощи, след като издателят на уебсайт, свързан с протестната група "Пуси райът", пристигна на лечение в Германия в събота.

Съпругата на тридесетгодишния Верзилов Нежда Толоконникова, която е част от "Пуси райът", каза в интервю пред "Билд", че подозира, че той е бил отровен. Във вторник Верзилов е получил припадък в линейка на път към болница в Москва, след като се е явил в съда по дело срещу него. 

 Пьотр Верзилов.

В събота медицински самолет е транпортирал до Берлин Верзилов, който има и канадско гражданство. Снимка, направена след приземяването на летище Шьонефелд, го показва на носилка със затворени очи.

"Смятам, че той е отровен умишлено и че това е опит да го сплашат, или да го убият", каза Толоконникова, цитирана от германския всекидневник.

"Той е по-добре сега, всичко е окей. Лекарите тук с страхотни", е казала на Ройтерс друга членка на Пуси райът" - Вероника Никулшина, по телефона от стаята на Верзилов в берлинската болница "Шарите".

Канадското правителство заяви, че следи случая отблизо и търси повече информация.

"Канада е загрижена за положението на канадския гражданин Пьотр Верзилов. Наши представители бяха във връзка със семейството на г-н Верзилов и са готови да осигурят по-нататъшна консулска помощ", е казал канадски говорител, цитиран от Ройтерс.

Германското външно министерство е отказало коментар пред агенцията.

Верзилов е издател на Медиазона, руски новинарски уебсайт, който се занимава преди всичко с нарушения на човешките права от руската правораздавателна система. Той организира демострация на три съмишленички на "Пуси райът", които през юли нахлуха на терена на финала на Световното първентство по футбол в Москва.

"Пуси райът" станаха известни през 2012 година, когато организириха протест срещу президента Владимир Путин в московска катедрала. Оттогава групата е символ на антикремълските протести.