Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис пристига на официално посещение в Македония днес, съобщава скопското електронно издание „НОВА“., цитирано от "Фокус". 

Първият човек в Пентагона ще се срещне с министър-председателя Зоран Заев и с министъра на отбраната на Македония Радмила Шекеринска.

В навечерието на пристигането си в Скопие Матис поясни, че посещението е с цел да демонстрира ясна подкрепа за предстоящия на 30 септември референдум за името, но и загриженост относно възможната намеса на Москва в процеса.

„Ако има гласуване, Москва се меси. Притеснен съм от това. Подобна намеса Русия прави от Естония до САЩ, от Украйна и сега до Македония, винаги, когато възниква конкретна ситуация“, подчерта американският военен министър пред репортери в Пентагона.

Визитата на Джеймс Матис е първа визита на министър на отбраната на САЩ в Македония за последните 14 г.

„В понеделник на посещение пристига първият човек на Пентагона, първият човек на най-силната армия в света – Джеймс Матис, което се случва за първи път за последните 14 г. Забравихме какво е посещение на министър на отбраната на САЩ, макар страната да е наш стратегически, политически и военен партньор. Това показва колко е голям интересът към нас и подкрепата, за която работихме през последната година“, каза преди срещите Радмила Шекеринска.